30 anys al Cafè Central

Per Laura Huerga.

Cafè Central no és només una editorial, és un lloc, un espai.

Avui Cafè Central celebra els 30 anys de l’editorial. Una editorial que sempre ha mantingut l’esperit independent, l’energia combativa, d’oferir textos propositius. A més, Cafè Central segueix creant teixits amb altres editorials, donant exemple de generositat i de bona feina.

Seria fàcil enumerar els premis i reconeixements que ha recollit aquesta preciosa editorial de poesia, però d’una banda els premis no ho diuen tot, i d’altra banda ens sembla més interessant fer conèixer i reconèixer la seva feina, els seus llibres i la seva manera de fer.

Cafè Central es va crear des dels marges, incòmodes però autèntics, com bé ells expliquen al seu web:

“En aquella dècada de finals de segle la literatura catalana vivia un enquistament de les propostes molt lligades a un poder polític que ho subvencionava (gairebé) tot, i  s’havia generat un clar clientelisme cultural i un clamorós immobilisme.”

Cafè Central no són només els llibres que publiquen (que ja és un gran valor!), són també les persones que hi participen i les persones amb qui es relacionen. Moltes vegades les xifres acaparen les dobles pàgines dels suplements culturals. Massa vegades ens deixem enlluernar per les llistes dels més venuts sense veure que la riquesa cultural d’una llengua no es troba en els números d’uns pocs llibres que reben massa atenció. La riquesa es troba en la diversitat de les propostes, en la diferència, en la recerca, en la reivindicació, en el risc i en les persones que impliquen.

La riquesa es troba en generar espais com els de Cafè Central, un marc mental que ens serveix a molts editors per aprendre i seguir l’exemple.

Avui dimecres 22 podeu celebrar amb Cafè Central els seus 30 anys. A les 20.30 a l’Horiginal!

Des de Llegir en català, per molts anys, companys!