Llegir en català, el col·lectiu d’editorials independents de Catalunya, ens convida a descobrir vuit propostes literàries. Aquestes són algunes de les seves recomanacions per aquest Sant Jordi.

L’endemà de tot, de Lluís Calvo (Raig Verd Editorial)

Quatre amics que viuen o sobreviuen a Barcelona, dintre de les muralles de Ciutat Vella. Les seves converses, interpretades a través de la mirada del protagonista, ens traslladen a un món proper, el dia a dia que passa, les coses que ens afecten i que fem veure que no veiem. Un llibre imprescindible, un regal que convida a la reflexió i canviarà la teva -o la seva- mirada sobre la ciutat.

Un segon després de Praga, de Jordi Roig (Editorial Gregal)

Novel·la amb un fil d’intriga que desplega un teixit de personatges que, fruit d’un caprici puntual del destí, es veuran abocats a canviar el rumb del que tenien previst a curt i a llarg termini. Tres parelles de mitjana edat passen un cap de setmana a Praga. Tot just arribar a l’hotel, el conserge dóna al Pere un sobre amb una nota: el citen al Grand Café Praha. Aquella nit no torna a l’hotel…

El Tant per cent, de Rafael Vallbona (Crims.cat / Alrevés)

El tant per cent és una novel·la que demostra a la perfecció que el gènere negre és la gran novel·la social dels nostres temps. Corrupció immobiliària, urbanisme salvatge, pobles de la costa, comissions, impagaments, grues aturades eternament conformant un nou skyline… és una visió de l’apocalipsi nostrat. I un exemple de com el millor periodisme també es troba en el gènere de ficció.

Ànima, de Wajdi Mouawad, amb traducció d’Anna Casassas (Edicions del Periscopi)

Ànima és un llibre bestial en totes les accepcions de la paraula. Ens mostra la salvatgia i l’animalitat pròpia de l’èsser humà. Mouawad, que va començar a ser conegut a partir de l’èxit d’Incendis, ha demostrat que és tan bon novel·lista com dramaturg. L’odissea furiosa a través d’Amèrica per mirar a la cara a l’assassí de la dona del protagonista que es relata a Ànima, narrada amb un lirisme incomparable pels animals que la contemplen, no deixa ningú indiferent.

(S)avis. Lluny del silenci i de la queixa, de Josep Puigbó (Editorial Meteora)

El llibre ens presenta bona part del pensament i dels aspectes biogràfics més destacables de tretze personalitats catalanes extraordinàries: Jaume Aragall, Assumpció Balaguer, Jordi Bonet, Roser Capdevila, Lluís Duch, Josep Espar Ticó, Ramon Folch, Josep Fontana, Ricard Fornesa, Valentí Fuster, Teresa Juvé, Joan Margarit i Joan de Sagarra… Tots ells grans (S)avis que són i seran durant molts anys un referent en què la societat catalana farà molt bé d’emmirallar-s’hi.

Castor: la bombolla sísmica, de Jordi Marsal (Saldonar)

Sabem que sempre hi haurà poders i oligarquies que modelaran els discursos a la seva conveniència, però per una vegada podem llegir les coses com són. El periodista Jordi Marsal explica a Castor: la bombolla sísmica per què va tremolar fa poc el centre del país amb sis-cents terratrèmols, quins interessos hi ha al darrere de la plataforma gasista Castor, qui s’hi guanya la vida i com pot acabar tot plegat: és a dir, qui pagarà la broma.

El català de la Manxa, de Santiago Rusiñol (L’Avenç)

Després de la Setmana Tràgica, un obrer revolucionari català es refugia en un poble de la Manxa, on torna a posar en funcionament un vell molí i on pretén difondre la bona nova de l’emancipació social.  La novel·la de Rusiñol esdevé així no només una paròdia del Quixot, sinó també una aguda reflexió sobre la dificultat de regenerar Espanya des de Catalunya.

Una dona meravellosa, de Joan Jordi Miralles (LaBreu Edicions)

La Neus inicia un viatge des d’una vida sense al·licients cap a la d’una heroïna moderna. Dinamita la seva manera de viure i s’encamina cap a una porn tragedy. La seva resiliència natural i els instints –sobretot el de supervivència– l’ajudaran a refer-se i recuperar veritats del seu passat familiar. Una novel·la que sacseja, un camp de batalla. Un plaer intens per al lector.

Pots seguir el blog Llegir en català al facebook i també al twitter.

(Redacció: Llegir en català)