mercuri_sabadell

David Fernàndez presenta ‘Cas Mercuri, la galàxia Bustos’ de Sara González a Sabadell

Edicions Saldonar i el Grup de Periodistes Ramon Barnils us conviden a la presentació del llibre d’investigació periodística Cas Mercuri, la galàxia Bustos, de Sara González.

Hi intervindran, a més de l’autora, el periodista David Fernàndez, el president del Grup Barnils Ferran Casas i l’editor Francesc Gil Lluch.

Dimarts 18 d’octubre a les 19 h al Casal Pere Quart (carrer de Lacy, 11, Sabadell).

Cas Mercuri, la galàxia Bustos és el nou títol de la col·lecció Periodistes d’Edicions Saldonar, en què es publiquen llibres d’actualitat, escrits per membres del Grup Barnils, sobre qüestions silenciades o poc tractades pels mitjans de comunicació.

La periodista Sara González desgrana, a partir dels testimonis de persones afectades, tota la trama de presumpta corrupció urbanística que va sacsejar Sabadell l’any 2012 i que va treure a la llum l’ecosistema que es va crear al voltant de l’alcalde socialista Manuel Bustos. 

El retrat que fa Sara González del batlle sabadellenc i del seu entorn és complex i calidoscòpic i se centra sobretot a retratar com els casos de corrupció afecten les persones, ja siguin els imputats o els damnificats d’alguna manera. L’autora parla amb onze implicats en la trama i descriu les ànsies de poder, el presumpte enriquiment de polítics i empresaris, la confusió entre proximitat i populisme o el denunciat caciquisme en la que fou una de les alcaldies més importants de Catalunya.

El llibre, que inclou confessions inèdites fins ara sobre la trama, compta amb el testimoni del propi Manuel Bustos i del seu germà Francisco Bustos, també regidor del consistori, que expliquen la seva visió dels fets. La periodista també dóna veu a l’exprimer secretari del PSC Pere Navarro, el presumpte comissionista del PP, Jordi Soriano, o la regidora que va impulsar la denúncia contra l’exalcalde, Carme García. També hi apareixen implicats de fora de l’àmbit polític com és el cas de l’empresari penedit Nicolás Giner, la funcionària Carme Ribalta, el sindicalista Enric Quílez o els portaveus de Sabadell Lliure de Corrupció, Mariona Bracons i Raül Garcia, entre d’altres.

La investigació duta a terme per la periodista al llibre parteix d’una conversa entre l’autora, el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Ferran Casas, i el reconegut periodista sabadellenc Xavier Vinader, traspassat fa poc més d’un any. És per aquest motiu que el llibre esdevé un petit homenatge a la seva figura, que tant Casas com González posen en valor en els pròlegs.

Saldonar