Anna Gabriel

(Sallent, 1975) és militant independentista, anticapitalista i feminista catalana. Filla d’un obrer metal·lurgic d’origen andalús i d’una militant del PSUC, el seu avi va ser membre de la CNT. És diplomada en Educació Social i llicenciada en Dret, i va ser professora d’Història del Dret a la UAB.

Va iniciar la seva militància als setze anys en la Plataforma Antifeixista de Sallent; va participar en la fundació de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua; està afiliada a la CGT, i va formar part del col·lectiu Terra i Llibertat. Actualment és militant d’Endavant i de la CUP.

Va començar a militar en la Candidatura d’Unitat Popular l’any 2002; el 2003 va ser escollida regidora a Sallent i va formar part de l’equip de govern. Del 2007 al 2009 va ser membre del Secretariat Nacional de la CUP. Del 2013 al 2015 va ser membre de l’Oficina Tècnica Parlamentària d’aquesta força política. En les eleccions del 27 de setembre del 2015 va ser escollida diputada del Parlament de Catalunya, on va defensar el referèndum d’autodeterminació i l’obertura d’un procés constituent.

El 22 de desembre del 2017 el Tribunal Suprem va obrir a Anna Gabriel una investigació per delicte de rebel·lió. L’exdiputada va ser citada a declarar davant el magistrat instructor del cas obert per aquest motiu, Pablo Llarena, el 21 de febrer del 2018, però no va acudir a la citació judicial. Després de la incompareixença a la citació del Tribunal Suprem, el 23 de febrer del 2018, el jutge va emetre una ordre de detenció a Espanya. Actualment està exiliada a Ginebra (Suïssa), per evitar la repressió de l’Estat espanyol i per denunciar la vulneració de drets civils i polítics.