Pilarín Bayés

Pilarín Bayés neix a Vic el 21 d’abril de 1941, en plena postguerra espanyola, i des de ben petita comença a dibuixar. Estudia a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, a Barcelona, en ple franquisme, i la seva passió pel dibuix, juntament amb la seva capacitat d’observació, tafaneria i simpatia fa que iniciï una llarga carrera d’il·lustradora. El 1964 comença a col·laborar amb la revista Cavall Fort i també publica el seu primer llibre infantil, El meu pardal.

A partir d’aquí no ha deixat d’il·lustrar llibres, més de sis-cents, traduïts a diversos idiomes, i sempre ha estat al servei d’un text i d’uns autors amb els quals ha aconseguit crear una gran obra. També al llarg de tots aquests anys, a més de llibres, ha il·lustrat cartells, portades, articles, acudits, concursos, auques, tríptics, nadales, calendaris, postals, felicitacions, participacions de casament, recordatoris de comunió… Ha fet escultures, murals, ceràmica, aparadors, nines, objectes per a la llar, joies, jocs… Ha decorat robes, llibretes, capses, guardioles… També ha fet dibuixos animats, teatre en CD-ROM, jocs per a Internet… i milers de quadres que li han encarregat o ha fet per a galeries d’art.

A través de la seva obra ha difós la cultura, l’art i la història de Catalunya, amb la qual ha adquirit un compromís que la converteix en una importantíssima promotora de tot el que és català a través dels seus dibuixos, cosa que ha ajudat els infants de tot Catalunya, durant generacions, a estimar i entendre el seu país.

Li han concedit el Premi Serra d’Or i la Creu de Sant Jordi.