El vigilant a El Punt Avui

És una barreja de thriller psicològic i ciència-ficció, un llibret de 200 pàgines encara no, que ha seduït mig Europa amb la seva atmosfera claustrofòbica digna de La dimensió desconeguda.

Dos vigilants encarregats de la seguretat d’un edifici de luxe que té 40 residents. En 24 hores, i sense saber per què tots, menys un, abandonen l’edifici. No saben què ha passat a fora. Tenen prohibit abandonar el soterrani on viuen, pèro, ambiciosos de mena, creuen que tot plegat és una prova que els posa l’empresa i que està en joc el seu ascens.
“A capdavall és una metàfora sobre la por i la nostra situació: no coneisem res de món, només una petita part, no ho podem comprendre tot”, va comentar ahir l’autor durant la presentació de la novel·la en la Setmana del Llibre en Català.

Els dos vigilants, Michel i Harry, responen a dues mentalitats diferents: “En Michel reflecteix la manera de fer europea, mentre que el Harry, l’americana; actua sense pensar gaire, només seguint les regles.” De fet, Terrin va escriure la novel·la mentre tenia lloc la guerra contra l’Iraq: “Mentre Europa dubtava sobre què s’havia de fer, els Estats Units ho enien claríssim.” Sigui com vulgui, els dos acaben vivint una relació cada vegada més opressiva, tancats en el que esdevé una mena de ‘presó’. Per anar a cercar l’unic habitant que ho ha marxat, els vigilants s’aventuren per l’edifici. “Si salvem una vida, salvem la humanitat. És com el cas de James Foley: no podem permetre-ho, és com si haguessin decapitat la humanitat sencera. El problema és que ara no sabem on és l’enemic.”

 

 

 

El punt avui