Els llibres il·lustrats són per a petits i grans
Els llibres il·lustrats són per a petits i grans
Els últims anys, els llibres il·lustrats han creuat la barrera que els separava de les obres per a adults i han irromput amb força en aquest territori. L’harmonia que estableixen entre la paraula i la imatge ha estat, de fet, l’aliança definitiva que els ha permès seduir lectors d’edats ben diferents, obrint-se tot un ventall de noves temàtiques i possibilitats d’expressió per als creadors i facilitant la publicació d’obres com ara Dones rebels. Històries contra el silenci, un mosaic de biografies escrites per Aina Torres que, acompanyat de les il·lustracions d’Helena Pérez García, emociona amb històries de supervivència, de victòries amagades i de somnis trencats.
Altrament, l’anomenada novel·la gràfica, un tipus de publicació que es situa entre la novel·la i el còmic tradicional, encapçala el rànquing de preferències dels que ja som més grans amb obres que pretenen despertar i capgirar la nostra mirada crítica com per exemple Els anys d’Allende, de Carlos Reyes i Rodrigo Elgu
Per continuar nodrint els infants de lectures amb què recórrer aquest trajecte de vivències literàries, ens trobem amb tot un seguit de novetats que faran les delícies dels més petits de la casa, com ara l’àlbum il·lustrat Què en fas, d’un repte? Així, després de Què en fas, d’una idea? i Què en fas, d’un problema?, Kobi Yamada i Mae Besom reprenen de nou el seu particular estil narratiu i plàstic per presentar ara una història d’amistat, grans oportunitats i descobertes inaudites. Una proposta original que ens convida a superar qualsevol desafiament amb energia i imaginació, ja que aquests últims esdevenen una invitació per deixar-se portar cap a aventures tant increïbles com inoblidables alhora que ens ajuden a veure qui som, què volem i on hem d’anar.
D’altra banda, de la mà de Maria-Mercè Marçal i, a partir de la pregunta «Vols venir a la meva barca?», ens endinsem en un viatge intergeneracional durant el qual se’ns convida a reflexionar i dialogar al voltant de valors bàsics com ara la igualtat de gènere, la justícia i la solidaritat. Cançó de fer camí és un àlbum il·lustrat a partir d’aquests versos d’una de les autores catalanes més reconegudes amb il·lustracions de Carolina T. Godina, un diàleg encisador entre paraula i imatge i un cant a la germanor entre totes les dones que amb aquest format es posa a l’abast de les generacions més petites.
La revolució vertical o perquè els humans caminen drets ens descobreix, en canvi, un conte sobre l’evolució del cos humà a partir de la discussió entre els diferents òrgans i les extremitats, les quals, voldran demostrar que són les més importants en una competició que tindrà com a testimoni tots els animals de la selva. Es tracta d’un llibre il·lustrat per Agustín Comotto que recull, en essència, una faula africana on Ngûgĩ wa Thiong’o, un escriptor kenyà exiliat a Califòrnia, planteja que cadascú sap fer coses diferents i que, per tant, tots som necessaris per avançar, com ho són en la història les cames però també els braços, l’orella, l’estomac, el nas, la boca i el cervell, entre altres.
Finalment, amb Què fan els pares a la nit? Thierry Lenain i Barroux