La novel·la negra en llengua catalana i la col·lecció “crims.cat”

El gènere negre i policíac a Catalunya a l’actualitat passa per un excel·lent moment de forma. Durant dècades aquest tipus de literatura va ser menystinguda per les elits intel·lectuals, titllada de fàcil consum i considerada de segon ordre. Les primeres plomes com Rafael Tasis, Manuel de Pedrolo, Maria-Aurèlia Capmany i Jaume Fuster van lluitar contra tots aquests prejudicis i poc a poc van obrir un camí que ja no tindria aturador. De fet, avui el mercat és més viu que mai: des d’autors de totes les contrades de la geografia catalana, nombroses traduccions i la presència de festivals com “BCNegra” però també d’altres iniciatives dedicades exclusivament al gènere en català com el pioner “Tiana Negra”, “El Vi fa sang” de l’Espluga de Francolí, “Les Borges Negres”, entre d’altres han ajudat a aquest creixement.

De fet, si rastregem una mica més la història del gènere a Catalunya, ens adonem de la importància cabdal que han tingut les col·leccions especialitzades. Des de “La Cua de Palla”, (1963-1970), aquella deliciosa selecció dirigida per Manuel de Pedrolo, fins a “La Negra” (anys vuitanta i noranta) dirigida per Jaume Fuster, suposaren dues incursions que encara resten a la memòria de nombrosos lectors i que van permetre llegir (i en ocasions, fins i tot descobrir) escriptors com Patricia Highsmith, Margaret Millar, Pierre Véry, Sébastien Japrisot, Friedrich Dürrenmatt, Giorgio Scerbanenco, Jean-Patrick Manchette, Marc Villard, entre d’altres.

Avui dia amb tot l’engranatge i èxit cultural i social que arrossega el gènere la col·lecció “crims.cat” sembla ser el relleu natural d’aquelles col·leccions, que ultrapassa ja l’efemèride dels quaranta títols i ho fa amb un objectiu ben clar: reivindicar la millor novel·la negra en llengua catalana. Després de gairebé vuit anys i amb una clara línia de continuïtat dins del mercat podem afirmar que bona part dels nostres propòsits s’han anat aconseguint. Entre ells, oferir als lectors el bo i el millor de les seleccions, englobar tota mena de gèneres i subgèneres i mostrar un excel·lent catàleg d’escriptors reunits des de totes les contrades del país: Barcelona amb Andreu Martín, Rafael Vallbona, Jordi de Manuel, Lluís Llort; València amb Juli Alandes, Xavier Aliaga, Silvestre Vilaplana, Joan Carles Ventura; Lleida amb Francesc Puigpelat, Màrius Moneo i Girona amb Agustí Vehí, Josep Torrent i Salvador Casas, entre d’altres. Per completar el catàleg de “crims.cat” hem volgut també combinar els autors nostrats amb noms estrangers de ressò de l’actual novel·lística negra i policíaca mediterrània, amb traduccions inèdites fins i tot en castellà: des de Mário Zambujal, Flavio Soriga, François Thomazeau i Sandrine Collette, s’hi afegeixen d’altres que ja havien fet alguna publicació com el cas de Dominique Manotti o Massimo Carlotto. Finalment, i per últim, la presència dels premis literaris narratius també han ajudat a engrandir la bona salut del gènere. Des del “Crims de Tinta” de La Magrana, “Ferran Canyameres” de l’editorial Pagès fins el “Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana”- que ha servit aquest darrer per guardonar des de fa sis anys ja alguns dels millors títols i autors del gènere d’aquests darrers anys.

Per tant, estem i seguim d’enhorabona. L’excel·lent moment que travessa el gènere amb els propers títols com Els àngels em miren de Marc Pastor –que retorna al gènere després de La mala dona (2008), Tothom et recordarà d’Andreu Martín o La sarbatana d’Isabel-Clara Simó, aquests dos últims dins la col·lecció crims.cat, confirmen aquest ascens qualitatiu.

La quarantena de títols publicats a “crims.cat” permeten parlar ja d’un cert èxit- sense eufòries desmesurades- i d’una consolidació al mercat, una proposta necessària que ajuda a engrandir el gènere i que esperem que continuï  fent delícies entre els lectors i, el més important, a seguir lluitant aferrissadament contra la falta de visibilitat del gènere a casa nostra.