Lectures en moviment

Per Francesc Gil-Lluch

De vegades els fils conductors que lliguen els llibres poden arribar a ser curiosos. El moviment, l’esport i la superació són uns d’aquests fils. Tant als catàlegs dels membres de Llegir en Català com als d’altres editorials, hi trobem títols que narren històries en què l’activitat física centra l’interès dels autors.

Ja sigui com a excusa per tractar temes diversos, ja sigui amb la justificació d’acostar-se a l’esport en si mateix com a centre d’atenció, una lectura atenta dels volums ens obre la mirada a àmbits que potser desconeixem, que segurament ens són familiars, i que adquireixen una dimensió nova vistos per la mirada atenta, i sovint molt implicada, de l’escriptor.

Aquí tenim uns quants llibres, tots molt de lectura molt recomanable, per començar a moure les cames còmodament asseguts llegint. La majoria són llibres de fons, que ens poden motivar a recuperar el gust pel que no és novetat estricta, per donar una vida nova als catàlegs de les editorials.

 

Córrer sense por, de Giuseppe Catozzella. Traducció d’Anna Casassas Figueras. Sembra Llibres.

La Samia és un símbol de tenacitat, després de somiar que un participaria en uns Jocs Olímpics. No ho tindria gens fàcil, perquè des que havia nascut convivia amb la guerra pels carrers plens de pols de Mogadiscio. Aconsegueix participar als Jocs de Pequín del 2008, i arriba l’última a la seva prova d’atletisme. La seva imatge de sacrifici, però, perdura.

 

 

Córrer, de Jean Echenoz. Traducció d’Anna Casassas Figueras. Raig Verd.

Emil Zatopek inventa noves formes d’entrenament per córrer cada cop més ràpid. Primer sorprèn Txecoslovàquia amb els seus rècords, després el món. Però no només s’haurà d’enfrontar als seus adversaris a la pista, sinó que també haurà de lluitar amb un règim opressor.

 

 

Per què corren els presos?
Per què corren els presos?

Per què corren els presos?, de Jordi Panyella. Edicions Saldonar.

El periodista Jordi Panyella explica amb detall i implicació la història de dotze homes empresonats a Quatre Camins que van traspassar els murs del centre penitenciari per preparar-se per disputar la Marató de Barcelona del 2017. Una historia de llibertat, perquè córrer és el primer atribut d’una persona lliure.

 

 

 

Sankt Pauli, un altre futbol és possible, de Carles Viñas i Natxo Parra. Tigre de Paper

A partir de la descripció de la trajectòria esportiva del Sankt Pauli, es recorre la història d’Alemanya, des del seu procés d’unificació al segle XIX fins a l’actualitat. Victòries i derrotes es barregen amb episodis de lluites socials i reivindicacions obreres, de resistències al nazisme i manifestacions ecologistes i antinuclears.

 

 

Orsai, de Jordi de Manuel. Meteora

Tot de personatges en fora de joc, en aquest llibre de narracions. En quina situació es trobaria un caçatalents futbolístic, un velocista bielorús o un noi que sospira per jugar a la xarranca? O l’esposa d’un aficionat fanàtic del Barça, o un porter que confessa que s’ha deixat subornar, o un delinqüent que vol robar les copes de l’autobús mentre se celebra la rua dels campions?

 

 

De què parlo quan parlo de córrer?, d’Haruki Murakami. Traducció de Philip Gabriel. Empúries

A mig camí entre el llibre d’autosuperació i el relat de ficció, aquest llibre ens explica el canvi vital que va representar per a Murakami voler córrer maratons. Jove noctàmbul, descobreix als trenta anys la seva vocació literària i, alhora, la incompatibilitat d’una vida creativa amb una vida desordenada. Decideix fer un canvi radical i se sotmet a una dura autodisciplina física d’entrenament.

 

 

Res és impossible, de Kilian Jornet. Ara Llibres

Kilian Jornet ha portat el seu cos al límit, ha patit múltiples lesions, s’ha exposat a grans riscos i ha assolit rècords que han meravellat el món. Amb aparent senzillesa, ha aconseguit el que semblava impossible. Però res és fruit de l’atzar: ha entrenat cos i ment des de la infantesa, i s’ha preparat a fons tant per a l’èxit com per al fracàs.