Com destruir l’escriptura de les dones

Com destruir l’escriptura de les dones

Míriam Cano

Raig Verd Editorial

Un clàssic de la teoria feminista que analitza com la història de la literatura ha tractat d’ometre el paper de les dones en les lletres universals.

No ho va escriure ella [Però si és evident que no ho va fer…]

Ho va escriure ella, però no hauria d’haver-ho fet [És polític, sexual, masculí, feminista]

Ho va escriure ella, però fixa’t sobre quines coses va escriure [El dormitori, la cuina, la seva família. Altres dones!]

Ho va escriure ella, però només en va escriure un [Jane Eyre. Pobreta, va ser la seva única…]

Ho va escriure ella, però no és una artista de veritat i no es tracta d’art autèntic [És un thriller, una novel·la romàntica, un llibre infantil. És ciència ficció!]

Ho va escriure ella, però algú la va ajudar [Robert Browning, Branwell Brontë. El seu mateix «costat masculí»]

Ho va escriure ella, però és una anomalia [Woolf. Amb l’ajuda de Leonard]

Ho va escriure ella, però…

 

Un clàssic de la teoria feminista per primera vegada en català. El llibre no ha deixat de reeditar-se i traduir-se des que es va publicar el 1983 i les tesis que defensa continuen tan vigents ara com fa quaranta anys.

  • ISBN: 978-84-19206-93-0
  • 224 pàgines
  • Publicat: setembre 2022
  • Dimensions: 13 x 21 cm
  • Format: Rústica amb solapes
  • Col·lecció: Ciclogènesi
  • Col·lecció: Raig Verd
  • Gènere: Assaig
  • Preu paper: 22.95 €

Què en diuen

Russ és subversiva d’una manera emocionant. L’estudi de la literatura no hauria de ser mai més el mateix.

Joanna Russ és una escriptora brillant, perspicaç i apassionada.

Una obra peculiar, iconoclasta i idiosincràtica. Cataloga tots els problemes d’actitud i malentesos que ens permeten ignorar o, fins i tot, rebutjar la producció artística de les dones. Definint aquests patrons de manera tan breu i clara, Russ ens posa un mirall davant—un mirall que ens permet veure’ns d’una altra manera.

Extraordinari i original… la crítica literària feminista rarament explora el context social en què s’escull la literatura per la posteritat. Russ ho fa de manera persuasiva i emotiva amb la més exquisida de les teories crítiques.

És un projecte magnífic, si bé preocupant: brillant i intersticial. En un món just, seria una lectura obligatòria a tots els estudis d’humanitats. Tot i que suposo que, en un món just, d’entrada, no s’hauria hagut d’escriure.

El llibre és brillant, paga la pena llegir-lo i paga la pena compartir-lo perquè altres puguin llegir-lo.

Si tingués un dòlar per cada vegada que un paio qualsevol ha deixat un comentari a Reddit que començava per “les dones no…” seria tan rica que no estaria llegint Reddit. [...] Al seu llibre Com destruir l’escriptura de les dones, l’escriptora de ciència ficció Joanna Russ va descriure el primer bingo de la misogínia a Internet… el 1983. Va llistar les maneres més comunes mitjançant les quals l’escriptura de les dones —i, sobretot, els seus èxits i contribucions a la societat—, s’ha menyspreat i, en última instància, eliminat de les converses.

La influència de Joanna Russ—crítica literària feminista a més d’escriptora de ciència ficció i fantasia—en els seus lectors ha estat contínua des que van començar a publicar-la a finals dels anys seixanta. Durant la seva carrera va desafiar el món de la ciència ficció, el qual està dominat pels homes tant a nivell d’autors com de públic.