Contes de Terramar

Contes de Terramar és un recull de contes d’Ursula K. Le Guin. Acompanya les altres cinc novel·les ambientades a l’arxipèlag de Terramar.

Contes de Terramar està ambientat a Terramar, un vast arxipèlag de centenars d’illes envoltades per un oceà majoritàriament desconegut. La màgia i els dracs són una part central de la vida de l’arxipèlag, amb l’excepció de les terres de Kargad, on la màgia està prohibida.

A Terramar és important preservar un bon ús de la màgia per estar en harmonia amb el món, la màgia mal utilitzada pot produir un trastorn de l’equilibri i provocar una catàstrofe. Tot i que els dracs són més poderosos, actuen instintivament per preservar l’equilibri. Només els humans representen l’amenaça que pot destruir el seu món.

Què en diuen

Els contes de Terramar són tot el que hauria de ser la fantasia.

Le Guin és una observadora meravellosament astuta de la naturalesa humana, i aquests relats captiven tant per la màgia com per la força i la dignitat dels personatges.

[…] pot ser que en dirigir-nos a la literatura imaginativa no cerquem mer consol ni ens impulsi la mera nostàlgia. Endinsar-nos amb cor i ment en el món de la imaginació podria voler dir encaminar-nos, o tornar-nos a encaminar, de manera deliberada i directa a una connexió amb el món real.

Le Guin sedueix deliciosament; ens atrau amb la mà segura i tranquil·la d'una mestra per passejar-nos per la màgia de l’arxipèlag de Terramar.

Aquest llibre de contes mostra com un autor pot tornar a una sèrie d’èxit i millorar-la. Tota la màgia de Terramar encara hi és i els nous contes, com els vells, són una font d’alegria. Le Guin mai no fa el camí fàcil: les dones fortes i un repartiment de personatges majoritàriament negre són dos elements que menys esperem trobar en una novel·la fantàstica. El gènere fantàstic necessitava a algú com Le Guin per esborrar-ne els estereotips i la importància secundària femenina, i tot això ho fa amb saviesa i passió.

La màgia de Terramar continua sent tan potent, sàvia i necessària com es pot desitjar.

La combinació de Le Guin d’opacitat senzilla i transparència complexa, el quotidià i el miraculós, així com la seva nitidesa i subtils caracteritzacions, fan històries que es mantenen costat per costat amb contes populars i faules.

Visitar Terramar fa el lector més savi. Un té la sensació de tornar a llocs coneguts, on cada episodi és un aprenentatge.