El diable a la creu

Nom habitual a les llistes del Premi Nobel.

XXXI Premi Internacional Catalunya

«Ngũgĩ wa Thiong’o és el Premi Nobel que el món necessita.» The Washington Post

La Warĩĩnga és una jove que marxa del seu poble, Ilmorog, per prosperar a la capital. En un ambient d’explotació i opressió en tots els àmbits, aconsegueix treballar en un despatx de Nairobi. Però el sistema és implacable: intenten abusar d’ella, l’acomiaden, la fan fora del pis i el seu company l’abandona. Expulsada per la ciutat, sola i sense res, puja a un matatũ per tornar a Ilmorog. S’hi afegeixen diverses persones de procedències molt diferents que l’ajudaran a descobrir el significat de la targeta que porta guardada a la butxaca: una invitació a la festa del diable.

Escrita en kikuiu des de la presó i publicada el 1980, la seva influència ha marcat els debats i la creació literària posterior al colonialisme. Profundament feminista, és una crida a la resistència i a la rebel·lia contra els poders opressors. La contundència de l’autor en la reivindicació de la llengua i la cultura pròpies, la crítica al capitalisme i l’imperialisme i la necessitat de lluitar contra la repressió l’han convertit en una obra cabdal de la literatura africana.

  • ISBN: 978-84-17925-37-6
  • 392 pàgines
  • Publicat: setembre 2021
  • Dimensions: 21 x 14 cm
  • Col·lecció: Raigs Globulars
  • Gènere: Narrativa
  • Preu paper: 19.90 €

Què en diuen

Una de les grans novel·les del nostre segle.

Colpidor.

Un dels més grans escriptors del nostre temps.

Ngũgĩ és el més famós dels novel·listes africans. El que ofereix no és altra cosa que una nova direcció per a l'escriptura africana.

Fantàstica paràbola on diversos personatges participen de la Festa del Diable, una mena de concurs on es rivalitza en la maldat.

Aquesta novel·la vol que actuïs. A mesura que la novel·la avança, la Warĩĩnga inicia un camí que l’alliberarà dels somnis dels seus opressors. I llavors Ngũgĩ es dirigeix ​​cap a tu. T’he mostrat el que ja saps, ens diu. Què faràs ara?

Un pot haver llegit una infinitat de llibres sobre el colonialisme, l’imperialisme i els seus impactes sobre les vides dels africans, però segur que trobarà que cap es pot comparar amb aquest treball de Ngũgĩ; i molts que han llegit alguna de les obres de Ngũgĩ estaran d'acord que moltes de les seves obres acostumen a deixar aquest tipus d'efecte en les persones.