La llibertat contra el destí

La llibertat contra el destí

Oriol Valls

Tigre de Paper

Comparteix

En un moment de grans canvis a l’Àfrica, molts dels nous governs reivindiquen Thomas Sankara, el ‘Che’ africà, i l’experiència burkinesa. Presentem aquí el seu pensament.

Thomas Sankara continua sent una figura revolucionària de primer ordre per al joven africà en lluita. Durant el seu pas breu però fulgurant al capdavant de Burkina Faso, interromput pel seu assassinat el 1987, el jove oficial va marcar la història del país i de l’Àfrica, així com la memòria de les lluites antiimperialistes.

En aquest recull es poden trobar, més enllà dels discursos principals de Sankara, discursos inèdits. A banda de fer un balanç regular a la revolució, aborda temes molt importants per a ell: el neocolonialisme, l’alliberament de les dones, la lluita contra el deute, la defensa del medi ambient i la lluita contra la desertització o el moviment de països no alineats.

A banda d’aquests discursos, convenientment contextualitzats per Bruno Jaffré, especialista en la revolució burkinesa i biògraf de Sankara, s’inclouen, per completar-ne la perspectiva, una biografia del dirigent burkinès, la presentació del seu projecte polític i un balanç sobre el seu assassinat. Una obra completa que permet fer-se una idea profunda de l’experiència revolucionària inaudita que hi va haver a Burkina Faso, i del seu líder, Thomas Sankara.

«No és una pèrdua de temps, en aquest període de commemoració, rellegir Sankara per apropiar-se de la seva reflexió, que en molts temes (ecologia, feminisme, deute…) va estar avançat al seu temps, i també del seu balanç: fracassos de vegades dramàtics i èxits molt de temps subestimats.» -Rémi Carayol, Le Monde Diplomatique

 

ISBN: 978-84-18705-61-8
400 pàgines
Publicat: novembre 2023
Dimensions: 14,5 x 22,5 cm
Format: Rústica amb solapes
Col·lecció: Assaig
Col·lecció: Tigre de Paper
Gènere: Assaig
Preu paper: 22.00 €