La mà esquerra de la foscor (rústega amb sobrecoberta)

La mà esquerra de la foscor (rústega amb sobrecoberta)

Blanca Busquets

Raig Verd Editorial

Premi Nebula (1970)

Premi Hugo (1970)

L’Ai arriba al planeta Hivern amb la intenció que aquest s’aliï a la Federació Galàctica de mons habitats per éssers humans, l’Ekumen. L’habiten dues civilitzacions enfrontades i l’Ai haurà de trobar quina pot ser l’adequada per a l’aliança. A més, es troba una singularitat entre els éssers que hi viuen, no són ni homes ni dones, són hermafrodites que en el període de kèmmer o zel adopten un sexe o l’altre.

La mà esquerra de la foscor d’Ursula K. Le Guin va canviar la ciència ficció i el feminisme. L’obra tracta temes com la desigualtat de gènere, l’abús de poder, els interessos polítics i la manipulació mediàtica i reflexiona sobre conceptes com el temps, les relacions i les condicions de supervivència. Le Guin aprofita al màxim els seus coneixements antropològics i filosòfics per escriure una obra que perdurarà en el temps.

Què en diuen

"La mà esquerra de la foscor" és un clàssic es miri com es miri: pel seu reconeixement [...] i per la seva (re)definició de gènere.

No només va canviar la ciència-ficció —va canviar el feminisme, i va formar part del procés de canvi de concepte sobre què significava ser un home o una dona.

Cap altre treball ha fet més per donar la volta a les convencions de gènere que "La mà esquerra de la foscor".

Es va considerar amb raó que marcava un canvi, era una obra totalment nova, alguna cosa diferent a tot el que s’havia publicat abans.

No és només un viatge geogràfic. És un viatge al cor de la cooperació humana, al cor d’una relació humana.

Una figura imponent en la ciència ficció i la fantasia.

Una història rica i complexa d’amistat i amor.

Una obra mestra de la ciència ficció.

Tan profusa i original com "El Senyor dels Anells".

Un classic instantani.

Una ciència-ficció militant, feminista i emancipadora en relació a la sexualitat, que realment destaca en comparació amb altres ficcions, i que tracta de grans qüestions de societat.