Lluitar amb el diable

Lluitar amb el diable

Memòries de la presó

Josefina Caball

Raig Verd Editorial

Ngũgĩ va ser condemnat a una presó de màxima seguretat per escriure una obra de teatre en la seva llengua, el kikuiu.

 

Ocupo la cel·la 16 d’un bloc en què hi ha divuit presos polítics més. Aquí jo no tinc nom. Només soc un número en un expedient: K6,77

Així comença Lluitar amb el diable, de Ngũgĩwa Thiong’o. L’autor relata com va ser condemnat a la Presó de Màxima Seguretat de Kamĩtĩ, sense judici, per escriure una obra de teatre de gran èxit en la seva llengua i per al seu poble. L’autor també explica com decideix escriure una novel·la en paper higiènic amagant-se de la vigilància dels seus carcellers en un intent de lluitar contra la humiliació.

Ngũgĩ wa Thiong’o expressa el dolor causat per haver sigut separat de la seva família i mostra l’esperit de resistència que permet l’esperança. L’obra és un testimoni de com el poder de la imaginació pot alliberar els humans del seu confinament.

  • ISBN: 978-84-16689-72-9
  • 288 pàgines
  • Publicat: setembre 2018
  • Dimensions: 13.3 x 21 cm
  • Format: Rústica
  • Col·lecció: Ciclogènesi
  • Col·lecció: Raig Verd
  • Gènere: Assaig
  • Preu paper: 21.90 €

Què en diuen

Un dels millors escriptors del nostre temps.

Evocadora, commovedora i reflexiva, la valenta narrativa de Thiong’o perdurarà en la ment dels lectors.

Ngũgĩ ha captat totes les pudors que hi ha a l’ambient: la complaença cap al despotisme, la repressió de les dones i les minories ètniques, la corrupció i, articulant tot això, el sistema neocolonial.

Ngũgĩ ha dedicat la seva vida a descriure, satiritzar i desestabilitzar les esferes del poder… i continua teixint contes captivadors.

Un testimoni apassionant per a l’esperit humà.

Un escriptor extraodinari… És difícil dubtar del poder de la paraula escrita quan escoltes la història de Ngũgĩ wa Thiong’o.

Amb una prosa elegant i amb arguments captivadors, aquesta obra és altament recomanable.

Absorbent… A la vegada estimulant i desafiant. L’obra de Thiong’o és un escrit que provoca la reflexió d’un moment fosc de la història de Kenya.

Aquest testimoni apassionant de l’esperit humà té, per a mi, una ressonància ferotge.

No podia evitar sentir que les seves lluminoses paraules es referien a aquelles víctimes i a molts altres que són perseguits arreu del món, una forma d’animar a la humanitat a no rendir-se mai als dimonis de la por i el silenci.

Una obra magistral ... A través d’aquesta increïblement vívida narració, un pot aprendre molt sobre la colònia kenyana i la història postcolonial. Per a tots els lectors que volen entendre millor els problemes d’injustícia.

Lluitar amb el diable mostra, en part, el seu despertar a aquesta necessitat essencial pels pobles africans. Ofereix el seu empresonament com una metàfora de l’aïllament de l’esperit humà; l’art i la imaginació, assenyala, són el mitjà per alliberar-se.

En la seva carrera tan concorreguda i la seva agitada vida, Ngũgĩ ha promulgat, per a tothom, els assajos paradigmàtics i els dilemes d'un escriptor africà contemporani, atrapats en corrents polítics, socials, racials i lingüístics a vegades implacables.