Nakba en àrab significa catàstrofe, i és el nom que els palestins han donat a la creació de l’Estat d’Israel de 1948.
A Nakba. 48 relats de vida i resistència a Palestina, Salah Jamal recupera la seva pròpia memòria familiar per recórrer l’evolució de 70 anys de conflicte a Palestina. El desplaçament forçat de la seva família durant la infància, el dia a dia de l’ocupació militar, els tocs de queda, la Guerra dels 6 dies, “l’ajuda” internacional, els debats polítics…
48 relats que exemplifiquen una catàstrofe, però que a la vegada estan impregnats d’escalf i tendresa, fins i tot amb una bona dosi de sàtira i humor negre, en un intent d’allunyar-se del drama que suposa viure sota una ocupació militar permanent, aproximant al lector a unes històries que modificant l’escenari d’una ocupació militar de ben segur es podria fer seves.
Un llibre acompanyat per il·lustracions del dibuixant Miquel Ferreres, en homenatge a totes les famílies palestines que des de la Nakba de 1948 no s’han rendit ni mai es rendiran, i que seguiran sent imprescindibles perquè cap bri d’esperança desaparegui en l’oblit.
Què en diuen
«Ben lluny del país on va néixer, Salah Jamal no ha deixat mai la seva pàtria que és la Memòria que ningú no esborrà. I sap que sense Memòria no hi ha Esperança. Una Memòria a l’engròs i a la menuda, sense escarafalls ni retòriques buides. Sobreviure vol dir estimar els regals més insignificants del dia a dia. “La gent de Nablus creu que regalar flors de gessamí és el més apropiat per mostrar a un ésser estimat afecte i tendresa”.»
«Per a conèixer la realitat de Palestina n’hi ha prou amb llegir aquesta emotiva i sòbria història que a través d’un mosaic de sensacions, vivències –i un fi anàlisi- ens endinsa amb mestria en la vida d’una família nombrosa de Nablus.»