Primavera (2a ed.)

Primavera (2a ed.)

Dolors Udina

Raig Verd Editorial

Abril, el mes anàrquic i final, el gran connector de la primavera. Si passes per davant del matoll o l’arbre en flor, no pots no sentir el brunzit del motor, la nova vida que es desvetlla, la fàbrica del temps.

La primavera. En Richard plora la pèrdua de la seva amiga, la Paddy. Ella entenia el món molt millor que ell i ara no sap com s’ho farà sense ella. La Florence i la Brittany s’han trobat en les condicions més estranyes. Tots viatgen cap al nord, a la profunditat d’Escòcia, on potser trobaran el bri verd més fi que començarà a trencar la roca.

Després d’Hivern arriba Primavera, una primavera més fosca, més directa i més lluminosa. Una crítica a l’ésser humà, a les relacions entre ells i amb el món que habiten. Ali Smith és una de les escriptores més importants i provocadores en llengua anglesa i ha guanyat premis tan prestigiosos com el Costa Book Award, el Folio Prize, el Baileys o el Goldsmith. Recentment, ha rebut el Premi Llibreter amb el primer llibre del quartet estacional, Tardor.

Què en diuen

Resplendent, generós, ple d'esperança. El tercer llibre del quartet d'Ali Smith és el millor fins ara, un himne enlluernador d'esperança, unint el passat i el present.

Primavera és una meravella amb una miríada de veus.  Smith teixeix una història al voltant dels temes més punyents dels nostres temps: el Brexit, internet, el medi ambient i la immigració. I igualment important, encara que no estigui a la ment de la majoria de la gent, és la narració d’històries, perquè es tracta d’una reelaboració elàstica de Pericles de Shakespeare, que és en si mateixa un patchwork d’altres històries.

Una visió poderosa de les ànimes perdudes en una Gran Bretanya dividida. A mesura que el quartet estacional de Smith avança cap a la fi, el pes de l’autora en la ficció britànica sembla cada cop més vital.

Primavera és una bella peça de sincronicitat. El volum tres del quartet estacional de Smith ofereix una visió poderosa de les ànimes perdudes en una Gran Bretanya dividida.

Hi ha cap escriptor més aclamat i universalment estimat? Tardor, Hivern i Primavera són històries de les possibles connexions que els éssers humans poden fer i del cost que suposa quan es trenquen aquestes connexions.