Sankt Pauli, un altre futbol és possible

Sankt Pauli, un altre futbol és possible

Tigre de Paper

Pròlegs de Xavi Sarrià, Guida Maymó i Deniz Naki

Aquest no és un llibre de futbol. És quelcom més que un recull d’anècdotes, dades, gols i jugadors d’un club concret.

A partir de la descripció de la trajectòria esportiva del St. Pauli fem un recorregut per la història d’Alemanya, des del seu procés d’unificació al segle XIX fins a l’actualitat. Victòries i derrotes es barregen amb episodis de lluites socials i reivindicacions obreres, de resistències al nazisme i manifestacions ecologistes i antinuclears. Ascensos i descensos, ocupacions d’habitatges, apoderament popular, creació de la Bundesliga, gentrificació, cultura de graderia, antiracisme, antifeixisme i antisexisme.

El St. Pauli és molt més que un simple equip de futbol. És una manera d’entendre l’esport i el seu arrelament al barri, a la comunitat, a l’entorn quotidià. És una metàfora social d’una ciutat, Hamburg, i d’un país. Però res és idíl·lic. Tampoc el St. Pauli, un club que transita pel futbol professional abordant les contradiccions pròpies del futbol modern actual on el negoci tot ho impregna.

Descobrim, doncs, que hi ha darrere aquesta calavera amb què tothom identifica al FC St. Pauli, els pirates de la lliga.

  • ISBN: 978-84-16855-03-2
  • 320 pàgines
  • Publicat: març 2017
  • Dimensions: 14,5 x 22,5 cm
  • Format: Rústica amb solapes
  • Col·lecció: Urpes
  • Gènere: Assaig
  • Preu paper: 16.00 €

Què en diuen

«La forma de ser del St Pauli ha fet que gent d’arreu del món utilitzin la bandera i l’escut en els moviments socials en què participen. L’any que ve, seguirà a la segona divisió, però les seves ensenyes estaran per tot Europa a primera línia de les protestes.»

«Amb més d’onze milions de seguidors i cinc-centes penyes en els cinc continents, el seu leitmotiv és la diversitat cultural i la tolerància.»

«Mentre que la resta del futbol europeu estava immers en racisme i violència, St. Pauli va prendre un camí més progressista, llançant campanyes antiracistes i antihomòfobes molts abans que altres clubs ho fessin.»

«Sense un pressupost ostentós ni jugadors emblemàtics, el combinat ha aconseguit canviar els paradigmes del futbol per posar a aquest esport al servei de la societat.»