Llista de llibres feministes

Llista de llibres feministes o de feminisme, assaig, narrativa, articles, poemes…

Si voleu rebre seleccions de llibres com aquesta al vostre correu electrònic, doneu-vos d’alta al nostre butlletí aquí.

Per Laura Huerga (@LauraHuergaRV)

Ja us havíem fet una primera proposta amb llibres feministes, però l’oferta actual en català és tan àmplia i tan diversa que tornem a fer una selecció de llibres però canviant la forma de fer-ho. Aquesta vegada preguntem a escritores, activistes o divulgadores de confiança que ens en facin la seva recomanació. Esperem que la gaudiu i trobeu el vostre llibre!

 

Bel Olid (@BelOlid) Escriptora. Ha publicat entre d’altres Feminisme de butxaca a Angle Editorial i Follem? a Bridge.

RECOMANA: Els argonautes, de Maggie Nelson (tr. Marina Espasa) a l’Altra Editorial. És una història i és una reflexió i és una carícia i és una empenta i és tot de coses que no es troben en altres llibres. És haver llegit la teoria per fer-se-la seva, per portar-la a la vida, per servir-la en fragments, per convidar a qüestionar-la (a la teoria i a ella).

 

Maria Josep Escrivà (@MjEscriva) Escriptora. Ha publicat recentment Tenda d’animals a Tándem Editorial i el poemari Serena barca a Buc edicions.

RECOMANA: Un recull de narracions titulat Entre dones a Balandra Edicions. Deu escriptores valencianes actuals escriuen un relat amb un motiu comú: la relació entre dues dones: amants, mares i filles, relacions domèstiques, artístiques… El resultat: un recull que demostra la diversitat de veus de dona, d’estils i que desmunta estereotips. Amb un epíleg de Maria Lacueva.

 

Mireia Boya (@yeyaboya) Ambientòloga, activista i escriptora. Acaba de publicar Trencar el silenci a Ara Llibres.

RECOMANA: Per què les dones salvaran el planeta. AAVV a Raig Verd. Ecologisme i feminisme són esmenes a la totalitat al capitalisme, que és patriarcal perquè promou l’explotació desmesurada de la terra i les dones. El llibre és un manual contra la doble opressió.

 

Dolors Udina (@destret) Traductora. Premi Nacional.

RECOMANA: Som iguals o no? de Cristina Genebat a la Rosa dels Vents. Com a reacció a la campanya de “Ser actriu és…”, Genebat planteja una visió diferent des del punt de vista de dones de la generació que ara tenen uns 40 anys i se senten privilegiades de la seva condició de dones occidentals i artistes. Enfoca la lluita feminista no des de la queixa.

 

Júlia Bertran (@julysuperfly) Periodista. Va publicar l’any passat M’estimes o em times a Bridge.

RECOMANA: La paraula més sexi és sí de Shayna Joy Machlus, traducció de Núria Parés a L’Altra editorial. Perquè l’única manera d’assegurar-nos que no estem alimentant els sistemes d’opressió és explorar els nostres privilegis i enfrontar-nos-hi.

 

Laura López Granell (@LauraLopezG) Comunicadora, escriptora. Acaba de publicar Coratge a Godall Edicions.

RECOMANA: Beneïda sigui la serp, de Sònia Moll a Godall Edicions. El llibre recull les columnes a La Directa des de les quals la poeta Sònia Moll llança la pedra de la paraula contra l’ull cec del món que vivim. Textos de desobediència, de cura i de defensa, tambe de bella reflexió, que tracten temes de gènere, polítics, de cura de familiars… La vulnerabilitat posada en valor.

 

Marta Roqueta (@martaroqueta) Periodista. Ha publicat De la poma a la pantalla a Pagès editors.

RECOMANA: Satèl·lits d’Elisenda Solsona a Males herbes. Per la seva combinació magistral, i natural, d’elements quotidians i fantàstics, i perquè és una gran mostra tant del gènere fantàstic fet en català, com del gènere fantàstic escrit per dones.

 

Karo Moret (@karomoret) Dirigeix la col·lecció de contes de l’editorial Wanafrica.

RECOMANA: Qui tem la mort, de Nnedi Okorafor. Traducció de Blanca Busquets. Perquè de vegades morir no és la pitjor cosa que et pot passar, de vegades és més complicat seguir vivint, fer front a tot allò que vindrà. I quan algú dels nostres mor es converteix en ancestre per ajudar a qui seguim lluitant.

 

Mercè Folch (@FolchMerce) Periodista. Fa la secció Feminismes al programa Planta Baixa de TV3.

RECOMANA: Feminisme per al 99% Nancy Fraser, Tithi Bhattacharya i Cinzia Arruzza, Editorial Tigre de Paper. Un bon assaig sobre les conseqüències del feminisme liberal i l’opressió que exerceix sobre les dones migrades i de classe baixa. I La mesura dels nostres dies de Charlotte Delbo a Club Editor. Un llibre colpidor sobre l’experiència de dones deportades vint anys després de l’alliberament dels camps d’extermini. Et remou moltíssim.

 

Marta Meneu (@martameneuborja) Periodista. Porta el blog laprestatgeria.art.blog

RECOMANA: Digues que m’estimes encara que sigui mentida, de Montserrat Roig a La butxaca. Montserrat Roig es mostra com una intel·lectual de cap a peus en Digues que m’estimes encara que sigui mentida. És l’assaig que em féu conscient que ser dona i escriure en valencià és realment un acte rebel.

 

Irene Rodrigo (@irenromar) Divulgadora literària.

RECOMANA: Orlando, de Virginia Woolf amb traducció de Maria Antònia Oliver a Proa. El feminisme tenyia tota l’obra de l’autora d’Una habitació pròpia. En esta novel·la parla d’identitat de gènere i desigualtat a través d’un personatge que travessa sexe, espai i temps.

 

I finalment, afegim uns títols més del nostre catàleg que creiem que us poden interessar.

Esperem que hi trobeu el que busqueu, i que ho gaudiu!