Nous llibres per a La Setmana del llibre en català

Aquestes són les novetats que us presentem a La Setmana del llibre en català 2019. Us esperem a la caseta 44 amb les editorials Saldonar, Sembra, Tigre de Paper i Periscopi i a la caseta 14 L’Avenç, Les Hores, BiraBiro, Raig Verd i Alrevés/Crims.cat.

Una història popular del futbol. Mickaël Correia
Traducció: Oriol Valls. Tigre de Paper

El futbol no es limita al futbol negoci: des de fa més d’un segle ha estat un instrument d’emancipació potent per als obrers, les feministes, els militants anticolonialistes, els joves dels barris populars… Proposant una història «des de baix», intentant donar la paraula als protagonistes.

 

Qui tem la mort. Nnedi Okorafor 
Traducció: Blanca Busquets. Raig Verd Editorial

Premi Mundial de Fantasia
A l’Àfrica, després de l’holocaust nuclear els nuru exterminen els okeke. En un d’aquests atacs, la Najeeri ha estat violada brutalment. Vagant pel desert i amb el desig de morir, pareix i sap que la seva filla és diferent. L’anomena Onyesonwu, que significa «Qui tem la mort?».

 

L’últim amor de Baba Dúnia. Alina Bronsky
Traducció: Ramon Farrés. Les Hores
Baba Dúnia viu a l’anomenada zona d’exclusió de Txernòbil amb altres antics veïns que també hi han tornat. Però aleshores, un estrany arriba al poble i la petita comunitat veurà amenaçada la seva existència. Una dona que troba el seu paradís en la vellesa.

 

 

quimica-organica-josep-lluis-mico-edicions-saldonarQuímica orgànica. Josep Lluís Micó
Saldonar
Micó demostra el poder del periodisme amb dues històries que ens fan posar ordre als valors. «Els fets i la pols» radiografia en primera persona l’odissea d’una dona de l’upper barceloní a qui un accident familiar li canvia la vida.
«Papallona, esquena, braça, crol» recrea només amb diàlegs una nit valenciana presidida pels excessos.

 

 

Un cor massa gran. Eider Rodriguez
Traducció: Pau Joan Hernàndez. Periscopi
Premi dels llibreters de Guipúscoa i premi Euskadi de Literatura 2018
Els personatges d’aquests relats es troben en aquell moment d’inflexió on sembla que tot està a punt d’esmicolar-se, quan la rutina s’ensorra i s’intensifica el diàleg entre l’emoció i la raó.

 

 

Ventres de paper. Laia Asso Ministral
Sembra Llibres
La primera novel·la de Laia Asso és una potent i emotiva història sobre una mare catalana que adopta una filla etíop i com, amb el pas dels anys, les dues reflexionen sobre el procés d’adopció. Una obra que parla també del que comporta la
maternitat, la lactància d’una filla adoptada, la relació amb l’altra filla biològica i els prejudicis racials.

 

La Sarbatana. Isabel-Clara Simó
Alrevés/Crims.cat
No hauria passat res si l’Olga i l’Ilya, un matrimoni refinat i estranyament avingut, no haguessin comprat aquella casa de camp. La parella, aparentment pacífica i que ronda la seixantena, pretén retirar-se a viure una vida pausada i tranquil·la, però es trobarà amb un imprevist: la casa limítrofa també té un nouvingut, l’Igor, un home més jove, vidu, amical i fàcil d’acontentar.

 

Mirall, espatlla, intermitent. Dorthe Nors
Traducció: Meritxell Salvany. Les Hores.
La Sonja té més de quaranta anys i viu sola a Copenhaguen. Ja fa temps que pensa que la seva vida necessita un canvi.
Però per on pot començar? Ho té clar, aprendrà a conduir. Una dona a la recerca d’ella mateixa quan no hi ha ningú a qui demanar indicacions.

 

 

Negra la brisa lluent. David Vann
Traducció: Yannick Garcia. Periscopi
Aquesta és una novel·la que explora el desig de llibertat, la lleialtat i la immortalitat. David Vann ens ofereix l’oportunitat de descobrir les emocions que s’amaguen darrere dels actes despietats de Medea, una visió revolucionària, atmosfèrica i fascinant d’un mite femení primordial.

 

 

El meu tiet Patxunguis. J. Ignacio Valenzuela – Patricio Betteo                              Traducció: Jaume Copons                                                                                                BiraBiro
L’Eva ha de passar l’estiu amb el seutiet Nino i les seves trenta mil regles estranyes. De vegades es vesteix de gala sense cap motiu, o fa trucs de màgia i et sorprèn amb coses que ni t’imagines, però sospita que el seu tiet amaga alguna cosa al seu cor…

 

A cals veïns. Gilles Bonotaux, Hélène Lasserre
BiraBiro
La vida és alegre al barri. Tot ha canviat i no deixen de passar-hi coses meravelloses: veïns que arriben i que se’n van, cinema a la fresca, reformes a l’edifici, soterranis terrorífics… En aquest barri tan entretingut sempre hi ha coses per fer i descobrir, perquè la vida amb uns bons veïns és més divertida.

 

 

Les set vides d’un gat rus. Joan-Daniel Bezsonoff
L’Avenç
Les set vides d’un gat rus recupera, en un sol volum, la celebrada trilogia de memòries de joventut de l’escriptor: Una educació francesa, Les meues universitats i El fill del coronel. Una nova edició que dona unitat de sentit al conjunt de l’obra i la fa créixer, alhora que incorpora un colofó de luxe, La Javanesa, un relat inèdit d’amour fou.

 

 

L’última humiliació. Rhéa Galanaki
Traducció: Mercè Guitart. Tigre de Paper
Una novel·la social exquisida, una epopeia de la monumental plaça Síndagma i dels carrers d’Atenes, una balada melancòlica dels sensesostre, una narració lírica dels vaivens de l’ànima: la nostàlgia, els remordiments, la passió i
la llibertat. Un diàleg entre la memòria i l’última humiliació de la ciutat d’Atenes.

 

Tardor. Ali Smith
Traducció: Dolors Udina. Raig Verd Editorial
Finalista Man Booker Prize
«Una novel·la sobre com la vida és fugaç, extraordinària i improbable.» The Guardian
Les relacions de les persones que envolten l’Elisabet canvien com les estacions, però sempre queda lloc per a l’esperança.

 

Miquel Martí i Pol, Somiar el demà. Hèctor Serra
Sembra Llibres
Hèctor Serra ha fet un gran treball de documentació per homenatjar la trajectòria del poeta Miquel Martí i Pol. Aquesta obra reivindica un poeta que amb el seu exemple vital ens va ensenyar a no defallir i que va posar paraules als anhels de llibertat de tot un poble.

 

 

desencadenats-bernat-ruiz-domenech-saldonar

Desencadenats. Bernat Ruiz Domènech
Saldonar
Les fortaleses i les debilitats del sector editorial, marcat els deu últims anys per l’eclosió d’editorials independents i d’una xarxa de llibreries que els han donat cobertura. Desencadenats proposa transformacions per millorar l’economia del llibre, i vol obrir un debat per garantir el futur de tots els actors de la cadena editorial.

 

 

Octubre. Teresa Solana
Alrevés/Crims.cat
Amb l’1 d’octubre acostant-se i el Piolín atracat al port de Barcelona, l’assassinat d’un actor retirat, en el que sembla un robatori que ha acabat malament, obliga la sotsinspectora Norma Forester i el seu equip a traslladar-se al barri
de Gràcia per iniciar la investigació d’un cas que es complicarà quan descobreixin que la víctima vivia sota una identitat falsa.

 

El vertigen dels dies. Gustau Muñoz
L’Avenç
El sentit d’aquest dietari és la interrogació sobre el present en clau històrica i sobre el passat en clau de present. Amb el teló de fons del trajecte accidentat del País Valencià, aquestes notes tenen un abast d’indagació col·lectiva, en el terreny polític i social, però també un sentit d’indagació personal, amb un visible component autobiogràfic.