Seguim lluitant per utopies. 15 llibres per parlar d’emergència climàtica i lluitar pel nostre futur

  • Llista de recomanacions a Bookshop.org
  • Emergència climàtica, efecte hivernacle, emissions de CO2, pèrdua de biodiversitat, virus, crisi energètica… aquests conceptes formen part del nostre dia a dia, els trobem als mitjans de comunicació, les empreses els usen per fer publicitat dels seus productes, en parlem quasi a diari i en gran part de les nostres converses quotidianes acabem fent-nos les mateixes preguntes: “som a temps?”, “podem fer alguna cosa?”, “què passarà realment?”…

Els llibres ens poden ajudar a baixar el ritme frenètic de la sobreinformació i aturar-nos per pensar en el major repte del nostre segle, l’emergència climàtica. Per això mateix, i davant d’aquest escenari que se’ns presenta o bé apocalíptic o  bé amb una neteja de cara per part de grans empreses, us recomanem una sèrie de llibres amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, llibres que ens presenten escenaris possibles, lluites quotidianes, futurs que podem guanyar si treballem plegats i plegades i eines per exigir canvis estructurals. Llibres d’assaig i de ficció i de tots els formats que ens ajuden a trobar respostes o a fer-nos noves preguntes.

Amb els llibres d’assaig també podem reivindicar l’esperança i la lluita per canviar el món on vivim. Sabem que tenim molts reptes al davant dels que hem de ser conscients com ara què passarà dins d’uns anys amb totes aquelles persones que hauran de migrar pel canvi climàtic com ens explica Miguel Pajares a Refugiats climàtics, un altre dels  grans reptes dels nostres dies és afrontar-nos a la culpa climàtica individual a la que ens aboquen i passar a l’acció col·lectiva i això passa després de preguntar-nos què podem fer nosaltres com ens proposa l’ambientòleg Andreu Escrivà a I ara jo què faig?, Andreas Malm ens proposa d’una manera didàctica i pionera la urgència de derrotar l’economia fòssil amb mesures revolucionàries a Qui apagarà aquest incendi? mentre que Jonathan Safran a Podem salvar el món abans de sopar ens ofereix exemples pràctics de què podem fer en el nostre dia a dia.  També tenim temps per a les esperances com ens ho demostren llibres que ens parlen des de l’ecofeminisme com, exemple, Per què les dones salvaran el planeta de diverses autores. Esperances que ens fan veure que  podem lluitar per unes vides que valguen la pena viure des de  l’ara i ací i que podem combatre l’emergència climàtica des de la nostra realitat des de la imaginació, des de passar a l’acció també no sols en el fet polític sinó en la nostra vida, en el nostre pensament i això ens ho proposen des de diferents mirades  autors com ara Francesc Font amb Arrelats a la terra,  Naomi Klein a En flames. La defensa (encesa) d’un Green New Deal  o Giorgios Kallis a Límits.

La literatura, com hem dit abans, també ens nodreix d’espais de reflexió i espais  per debatre, per pensar-nos i per decidir què volem o què no volem i això ens ho donen llibres com ara Torno del bosc amb les mans tenyides on l’autora,  Simona Škrabec , ens acompanya per reflexionar sobre el paisatge que ens envolta i els efectes de la intervenció humana sobre aquest. També la literatura de ciènciaficció ens ajuda a donar aquest pas i així ho demostren títols com El rastre del llamp de Rebecca Roanhorse on la protagonista haurà de sobreviure en un món assetjat per la crisi climàtica entre monstres i desesperança o l’exemple que ens ofereix Adrian Tchaikovsky a Trescafocs on l’avarícia tecnològica ha sotmés a la misèria a gran part de la població mentre uns quants gaudeixen d’un món utòpic on l’aigua i la vida conviu mentre a la Terra tot és desert. Ursula K. Le Guin fa una defensa aferrissada de la natura per sobre de la destrucció del planeta, i de tots els ecosistemes que l’habiten, amb El nom del món és bosc; una novel·la ecofeminista, antimilitarista i radicalment necessària.

I com no, des de ben petits podem i hem de reimaginar la vida amb la natura, estimar el nostre entorn i gaudir-lo així com aprendre a respectar-lo i amb  És el meu arbre d’Olivier Tallec podem apropar-nos a la natura a través d’una història tendra i fascinant. Els àlbums il·lustrats, per a xicalla i per a adults,  també ens permeten acostar-nos a com hem trencat amb la natura i les conseqüències de viure d’esquenes al nostre entorn com ens ho demostren Yayo Herrero, Maria González Reyes i Berta Páramo Pino amb Canvi climàtic o amb l’àlbum  Plàstic. Passat, present i futur d’Eunju Kim i Jiwon Lee per a fer-nos conscients de l’ús excessiu dels plàstics en el nostre dia a dia.

Estem vivint uns anys claus per combatre un dels grans reptes de la humanitat i hem de lluitar pel nostre futur. Acompanyats de llibres, les utopies sempre semblen més properes.