Torna el “Barcelona Poesia”, del 4 al 10 de maig

Ha tornat el “Barcelona Poesia“, el festival organitzat per l’especialista en estudis semítics Manuel Forcano i la poeta andorrana Teresa Colom. Durant els dies centrals d’aquesta setmana s’escoltaran dalt de l’escenari alguns dels millors versos de la poesia catalana: descobertes de noves veus poètiques, traduccions de clàssics, novetats d’autors consolidats, versos que esperen els lectors…

Cartell que anuncia el festival d'enguany.
Cartell que anuncia el festival d’enguany.

La setmana de la poesia començarà el dia 4 amb l’entrega del premi Jocs Florals, que continua amb la tradició històrica. Enguany el guanyador és Eduard Sanahuja, fill del també poeta David Sanahuja, del qual Curbet va editar-ne la poesia completa aquest gener. El llibre guardonat s’intitula Teories del no. El premi s’entregarà el dia 4 a les 19h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Un cop encetada la Setmana, hi haurà actes de tota mena. S’hi compten nombrosos recitals. Un dels llocs que n’acollirà més serà el Verger del Museu Marès. Biel Mesquida, Pau Vadell, Josep Pedrals, Feliu Formosa, Laia Noguera o Joan Margarit només són uns quants noms dels molts que hi participaran. El repertori d’activitats és nombrós i variat.

Fem especial menció de dos actes: divendres 6 de maig a les 19h al Verger del Museu Frederic Marès s’homenatjarà la poeta Anna Dodas, que va morir assassinada a Montpeller l’any 1986 quan tenia pendent de publicació un llibre a Edicions del Mall. L’altre homenatge important és el que es farà a Carles Hac Mor, que va morir aquest any 2016. Serà el dia 8 de maig a les 19h, també al Verger del Museu Marès.

La Setmana de la Poesia culminarà amb el Festival Internacional de Poesia de Barcelona (enguany en serà la 32a edició), acte que se celebrarà al Palau de la Música Catalana el dia 10 de maig a les 21h, i que enguany vol reflectir la malaurada situació dels refugiats. Entre els poetes convidats (Mohsen Emadi, Joumana Haddad, Violet Grigoryan i Easterine Kirbe) hi haurà també el poeta valencià en llengua castellana Francisco Brines i la catalana Mireia Calafell, guardonada amb el darrer premi Lletra d’Or pel seu llibre de poemes Tantes mudes (Perifèric, 2014).

Llegir en Català presenta quatre novetats de poesia. Són Alè de taronja sencera, de Cresk Freixas, editat per Tigre de Paper, amb pròleg de Roc Casagran, Totes les poesies i un llibre més, del poeta de l’Alguer Antoni Coronzu, editat per Saldonar, i dues novetats de l’editorial Meteora, Post-Its, de Jordi Julià (Premi Cadaqués a Rosa Leveroni 2015) i Màrius Torres, més enllà del demà, de Francesc Culleré (X Premi de Poesia Joan Perucho Vila d’Ascó 2015).

El llibre d’Antoni Coronzu es presentarà a la llibreria Documenta durant la Setmana de la Poesia demà dia 5 a les 19h, i comptarà amb la presència de Rosa Delor, introductora del llibre, Joan Elies-Adell, escriptor, i l’editor Francesc Gil Lluch.