Torna la Fira Literal

Literal (Fira d’idees i llibres radicals) és una fira de llibres i idees on s’ajunten editorials, llibreries, autors i lectors per tal de compartir, gaudir i discutir tot allò que tingui a veure amb el món del llibre. Serà a la Fabra i Coats de Barcelona del 13 al 15 de maig. Entre les més de seixanta editorials i llibreries amb què compta Literal, hi haurà bona part de les editorials que conformen el grup Llegir en Català al Mercat del Llibre: Raig Verd, SaldonarSembra Llibres, Edicions del Periscopi, L’Avenç, Al revés/ Crims.cat i Tigre de Paper.

> Enguany la fira comptarà amb la presència de la premi Nobel de Literatura Svetlana Aleksièvitx (publicada per Raig Verd) que hi pronunciarà una conferència el dissabte dia 14 a les 19h. Raig Verd ha publicat enguany els seus títols més emblemàtics: Temps de segona mà, la fi de l’home roig, La pregària de Txernòbil i Els nois del zinc.

Cartell que anuncia la conferència de la premi Nobel Svetlana Aleksièvitx.
Cartell que anuncia la conferència de la premi Nobel Svetlana Aleksièvitx.

 

> Jordi Borràs, autor de Desmuntant Societat Civil Catalana, publicat per Saldonar, parlarà diumenge a les 12 sobre l’auge del feixisme a Europa, amb Roger Suso.

> També diumenge a les 17.30 Adelais De Pedrolo i Bel Zaballa parlaran de la literatura de Manuel de Pedrolo del qual recentment Sembra ha reeditat Acte de violència.

> Tigre de Paper portarà Nanni Balestrini per cloure la fira, del qual va publicar la novel·la La Violència Il·lustrada (2013) diumenge a les 19h.

La fira s’ha finançat amb les aportacions d’editorials, patrocinadors i l’administració, i també a través de Verkami. Té l’objectiu de promoure una nova manera de relacionar-se dins el món del llibre polític, portar nous públics al pensament crític, impulsar el mercat social entorn del món del llibre, estrènyer els lligams entre la cultura i l’economia solidària i enfortir l’economia i les formes cooperatives de cultura.

“Literal” és allò que surt tal com raja, allò que no necessita subterfugi. La literatura ha estat un dels camps de batalla més disputats per defensar els interessos dels desposseïts contra el poder. I és que en els darrers temps hem vist una nova onada creativa envaint les nostres llibreries. És aquesta onada creativa d’idees i de llibres que volem que es trobin a la nostra ciutat amb la intenció d’impulsar i promoure aquells que tot l’any estan produint i reproduint aquestes idees.

Literal té lloc aquest cap de setmana, del 13 al 15 de maig al recinte Fabra i Coats de Barcelona, c/ Sant Adrià, 20. Més info aquí.