Una onada de llibres per a la revolta

Estem en uns dies d’agitació continuada, mobilitzacions, missatges instantanis, informació precipitada,… moments fugaços que no ens deixen reflexionar sobre el moment present, el temps que ha passat i com hem arribat fins aquí.

La ràbia davant del patiment que algunes persones estan sofrint per una expressió col·lectiva ens omple el cos. En aquests moments d’incertesa sobre el que vindrà i d’indignació pels fets succeïts és quan necessitem més eines per poder comprendre la realitat.

Perquè davant tots els dubtes que ens assetgen cal aportar algunes respostes i potser noves preguntes que obrin un ventall de noves possibilitats. Des d’aquest breu escrit us volem proposar un itinerari per combatre l’apatia i iniciar una reflexió que condueixi cap a les transformacions que pretenem.

Començarem per una reflexió de fons sobre qui som, quin paper juga la cultura (catalana) a la nostra societat i quina és la relació entre els diferents territoris històrics dels Països Catalans, aquesta reflexió es va fer el 1967 per part de 5 intel·lectuals de renom. Sembla que hagi plogut massa des de llavors, segurament en alguns aspectes massa poc. El llibre és Debat sobre [la] cultura catalana amb Josep M. Castellet, Josep Ferrater Mora, Joan Fuster, Joaquim Molas i Baltasar Porcel.

Seguint els camins de la descolonització i d’una cultura oprimida us convidem a acompanyar la Jamaica Kincaid a l’Autobiografia de la meva mare un llibre on relatant la vida de la mare de la Xuela parla de l’autonomia i la vivència de les dones en un context caribeny colonitzat pels anglesos. Un llibre on s’interseccionen les opressions de gènere i raça-nació i ens recorden la divisa de la Maria Mercè Marçal.

Continuem caminant per la banda fosca de la literatura amb Octubre de Teresa Solana, un noir ambientat en els fets d’octubre del 2017,on semblava que tot començava. El transfons dels dies d’octubre no interfereixen en construir una trama on els mossos d’esquadra hauran d’investigar un assassinat que no és allò que aparenta en un principi.

De les coses que no són el que semblen ens parla #FakeYou dirigit per Simona Levi un assaig sobre els moments comunicatius que estem vivint on la mentida i la veritat es barregen per manipular i tergiversar la realitat existent. Partits polítics, grans corporacions, grans fortunes ploren per la desinformació i són qui en realitat la financies i la practica. L’objectiu? Retallar dràsticament la llibertat d’expressió i d’informació.

De la mà de l’assaig us proposem tres títols més per encarar la desobediència civil i la lluita contra l’autoritarisme, el passat i el present. En primer lloc descobrirem amb el Joan Canela una generació de joves que van posar en escac a l’estat enfrontant-se al servei militar obligatori en el llibre Insubmissió. Anant molt més enllà Clara Zetkin impulsora del primer moviment obrer ens explicarà el naixement del feixisme a Europa i com acabar amb ell a Com combatre el feixisme i vèncer. Per encarar les mobilitzacions que venen Mark i Paul Engler ens expliquen fòrmules per construir un moviment desobedient que aconsegueixi els seus objectius mitjançant la desobediència civil a Manual de desobediència civil. Experiència i mecanismes per encarar la revolta.

No volem oblidar els moments de cura que hem de fer entre nosaltres i amb els nostres infants que són la revolució del futur, és per això que què millor que explicar el moment que estem vivint i els reptes del futur amb Que en fas, d’un repte? on el Kobi Yamada i la Mae Besom ens conviden a afrontar els reptes de la millor manera possible: amb energia i imaginació.

Amb aquestes recomanacions us volem fer un recordatori, mobilitzeu-vos sempre ja que els carrers són espai per provocar canvis profunds a la societat però no oblideu que com deia la Monserrat Roig: la cultura (i la lectura) és l’opció política més revolucionaria a llarg termini.

 

Per Simón Vázquez, editor de Tigre de Paper Edicions