Post Temporada 23-24

Aquesta temporada 23-24 aspirem a tot!

Setembre és el mes de la tornada a l’escola i a les rutines laborals, però també és el mes de la represa, l’equivalent literari a l’inici de la temporada de futbol. “Equipa’t amb un bon llibre” és el nostre lema d’enguany, i per això us oferim tot seguit la nostra alineació, on podreu trobar llibres per a tots els gustos. Abans de començar, però, quatre consideracions.

Un bon equip no es basteix entorn d’una estrella, sinó que es forja amb el treball col·lectiu, i a Llegir en Català som dotze editorials que busquem sempre sumar esforços. El futbol no és només cosa d’homes, i la paritat d’autores i autors de les nostres publicacions n’és un clar exemple. La literatura, com el futbol, no ha de ser masclista ni racista ni homòfoba, i per tant no hi ha lloc per a conductes i discursos que vulnerin els drets de les persones; els nostres llibres defensen la igualtat de drets i posen en valor la diversitat, són instruments per combatre i denunciar aquestes xacres de la societat. Per tenir èxit no cal aixecar títols, sinó guanyar-se el respecte dels seguidors, i amb l’estima que ens demostreu dia a dia hem tocat el cel. Sou els millors! Cal, a més, felicitar els altres quan guanyen i reconèixer els seus mèrits, perquè som aquí per sumar i fer gran la literatura en català entre tots.

I dit això, passem a detallar l’equip amb què us volem il·lusionar aquesta temporada:

 


Porteria


La porteria és un lloc solitari i farcit de llargues esperes que sovint convida a la introspecció, però també és el detonant, el catalitzador de totes les jugades, l’espurna a partir de la qual podem fer un món millor. Aquí hi trobareu:

Illes de l’abandonament – Cal Flyn

Algunes de les zones més desolades, devastades i contaminades de la Terra, contra tot pronòstic, ofereixen les millors oportunitats per a la recuperació del medi ambient. A Illes de l’abandonament Cal Flyn explora llocs extraordinaris on els humans ja no viuen, o hi sobreviuen en poc nombre, i ens dona una visió de la naturalesa quan no hi som per veure-la.

Un elefant a la sala d’estar – Berta Dávila

Una història sobre aprendre a sobreviure escrita amb l’estil emotiu i delicat que caracteritza una de les veus de la literatura gallega actual més reconegudes i aclamades pel públic i la crítica. Un llibre tan captivador com necessari que combat mites i silencis per no callar més.

A la pell del llop – Kerstin Ekman

La topada amb el llop farà que l’Ulf miri enrere, cap a tots els anys que ha passat al bosc, amb el seu rifle i els gossos de caça. Mentre llegeix els seus antics diaris de caça, reflexionarà sobre com ha viscut la seva vida, sobre les decisions que ha pres i com ha estat el seu llarg matrimoni. Un retrat íntim i captivador de la relació de l’home amb la natura, la psicologia humana i l’envelliment, i sobre com utilitzem la saviesa que ens ha atorgat la vida en el nostre dia a dia.

 


Defensa


La defensa és un bastió, un refugi, un manifest. Un lloc reivindicatiu, un indret on conflictes i revoltes posen els fonaments de la nostra futura societat. Els seleccionats per aquesta posició son:

A finals d’estiu – Magdalena Blažević

Narrada des del punt de vista de la víctima, la novel·la A finals d’estiu és un poderós manifest antibel·licista que va més enllà del poble a la riba del riu Bosna i el període en què s’ambienta la novel·la. Una de les millors veus narratives actuals dels Balcans.

Autobiografia – Angela Y. Davis

Un relat apassionant dels anys de joventut d’una icona internacional de la unificació de les lluites feministes, antiracistes i de clase, amb les lluites pels drets civils i contra la guerra del Vietnam de teló de fons.

Camp Zero – Michelle Min Sterling

Una distopia climàtica que posa el focus en la crisi social i migratòria i que ens alerta del poder desmesurat de la tecnologia i la informació. Camp Zero és una novel·la coral protagonitzada en gran part per dones, un exercici de sororitat i un interrogant obert sobre el paper dels homes en la societat futura.

Zeitun – Sílvia Alberich Castellanos

Quan la Nadine, amb vuit anys, va abandonar el Líban per ser adoptada per un matrimoni de Barcelona, va decidir refugiar-se en el seu món de records i en l’escriptura per tal d’assimilar la nova realitat. Ara que voreja els quaranta, el que més desitja és tenir un fill, però l’embaràs no arriba i la relació de parella es degrada dia a dia. Sembla que la Nadine ha arribat al final d’una etapa. Passar els dies rere una monotonia apàtica, amagar-se en els seus versos i continuar ancorada en el passat és una fórmula que ha esdevingut obsoleta.

Viena, 1912 Antoni Roca

El 1912, Viena era una urbs aparentment tranquil·la, centre d’un imperi continental que havia sobreviscut a les revoltes del segle XIX. Comptava amb més de dos milions d’habitants i l’Exposició Universal li havia atorgat un prestigi inqüestionable, amanit pels valsos dels Strauss, la dolçor de la sachertorte i l’elegància dels vestits de moiré. Però el luxe i l’ostentació no podien amagar el foc colgat dels conflictes latents i la ciutat era, com molts llocs d’Europa, camp adobat de lluites ideològiques, polítiques i socials. La gran tragèdia que desmembraria aquell imperi encara no havia arribat, però estava a tocar, i aquell any, talment com una premonició de com acaba la supèrbia humana, el Titànic s’enfonsava i semblava posar fi a un segle. En aquest marc convuls, Efraïm Zimmerman, reporter de la crònica social del diari vienès Die Menschlichkeit, es troba, sense buscar-ho, davant d’uns assassinats inexplicables que pertorabaran la seva vida tranquil·la: poc es pot imaginar el que hi ha al darrere i el que està a punt de descobrir. La novel·la Viena, 1912, d’Antoni Roca, va resultar guanyadora del X Premi Memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana 2023.

 


Mig del camp


El mig del camp és sinònim de cervell, de connexió, però també de rescat, una primera barrera per aturar el masclisme, el feixisme i el negacionisme climàtic abans que arribi més enllà. Però sobretot són llibres de llarg abast, textos candidats a perdurar als nostres cors:

La torna – Ali Smith

Ali Smith, guanyadora del Premi Llibreter per Tardor, ens proposa la cinquena peça del que fins ara coneixíem com a quartet estacional. L’autora connecta dues històries per formular preguntes sobre el nostre present, conèixer el passat, i mirar el futur.

Feminisme interromput – Lola Olufemi

Aquest llibre revolucionari busca rescatar el feminisme de les urpes del consumisme mitjançant l’exploració de la violència estatal contra les dones, la justícia reproductiva, la transmisogínia, el treball sexual, la islamofòbia de gènere i molts altres temes, demostrant que la lluita per l’alliberament de gènere és una lluita per la justícia. Una que pot transformar el món per a tothom.

La migració dels cors – Maryse Condé

Amors devoradors, odis ancestrals, rivalitats familiars, racismes atàvics i forces religioses ocultes configuren aquest viatge exòtic i exuberant per les Antilles de després de l’abolició de l’esclavitud. Una versió de la novel·la Cims borrascosos sota la llum del Carib.

L’home dels ulls compostos – Wu Ming-Yi

La nominació al Premi PEN Català de Traducció ha fet revifar el foc d’aquesta faula poètica que ens parla de com l’empatia, els records i l’escriptura poden guarir les ferides de l’ànima. Eco-ficció realista i mites dels aborígens taiwanesos conflueixen en un llibre que la mateixa Ursula K. Le Guin va equiparar amb el realisme màgic llatinoamericà.

A la recerca del lotus – Charmian Clift

El 1951 els escriptors australians Charmian Clift i George Johnston van deixar el Londres gris de la postguerra per anar-se’n a viure a Grècia, el seu pla era viure de manera senzilla i centrar-se en la seva escriptura. A Hidra van acomplir el seu somni: van comprar una casa a prop d’un pou i van iniciar una vida tranquil·la i autèntica dedicats a la seva passió: la creació literària. Clift ens relata la construcció i decadència del seu somni utòpic, mentre ens mostra una imatge evocadora dels habitants i els ritmes de la vida tradicional de l’illa, molt abans que el turisme de motxilla i el de masses hi arribessin.

 


Mitja punta


La mitja punta és una posició on prima l’instint. Requereix esperit crític i ser incisiu, i resulta ideal per aquells que van de cara a barraca sense complexos ni por a hibridar gèneres literaris. Vet aquí la nostra selecció:

El món resplendent – Margaret Cavendish

L’obra narra de manera satírica un regne utòpic d’un altre món, al qual s’hi pot anar a través del pol nord. Hi arriba una dona que es converteix en emperadriu d’aquest món paral·lel fantàstic, on tot, des de la religió popular fins a les lleis de la natura, és radicalment diferent —i millor— que en el nostre. Escrita el 1666, és considerada una de les novel·les precursores de la ciència-ficció, i l’única obra utòpica coneguda que fos escrita per una dona al segle XVII.

Hotel Savoy – Joseph Roth

En acabar la Primera Guerra Mundial, un jove jueu vienès, provinent del front oriental, torna a casa. Pel camí, s’allotja a l’Hotel Savoy. Allí, en una atmosfera desconcertant i il·lusòria, envoltat de personatges insòlits, inicia el seu particular aprenentatge de la vida. Amb un estil irònic, crític, concís i també poètic, Joseph Roth fa de l’Hotel Savoy una paràbola de l’Europa d’entreguerres.

CarontJordi de Manuel

La hibernació de la inspectora Sara Bruc és interrompuda durant un viatge interplanetari: tres persones han aparegut mortes en dies successius en un compartiment de realitat virtual de l’astronau on són. Sara Bruc, assistida per Adso, un androide d’última generació, investiga les morts i aviat descobreix que es tracta d’assassinats. A la nau espacial conviuen diferents equips de recerca científica i una tripulació militaritzada, assistida per robots amb diferents funcions. La seva missió és arribar a Caront (el satèl·lit de Plutó) per construir-hi una estació interestel.lar. El biòleg, professor i escriptor Jordi de Manuel torna a hibridar el gènere negre amb la ciència-ficció en la seva última novel.la, i ho fa en l’escenari tancat d’una nau espacial, amb personatges de carn i ossos amb intel·ligència humana i d’altres amb intel·ligència artificial.

Noceà 2. Hola Avatar! – Ricard Efa

En un futur on l’augment del nivell del mar ha desfigurat Europa, l’oceà tal com el coneixíem ha desaparegut: és el Noceà. La societat, governada per la dictadura neoliberal de Systema, viu submergida sota continus conflictes socials. Hola Avatar! és el segon volum de Noceà, una sèrie amb protagonistes adolescents que reflexiona sobre temes ecològics, polítics i socials.

 


Davantera


La davantera és rauxa i diversió. Trobareu aquí autores i autors electritzants, d’aquells que ens mantenen fins a l’últim moment en tensió. No sempre acabarem fent gol, però l’emoció viscuda ens bategarà a dins fins i tot després de passar l’última pàgina:

Benvolgut imbècil – Virginie Despentes

Una nova descàrrega de realisme i humanitat de qui ha estat definida com l’escriptora francesa que entén més bé la nostra època i que ja és una de les veus més importants de la literatura europea actual.

Un milionari africàGrant Allen

Seymour Wilbraham Wentworth està casat amb la germana de Sir Charles Vandrift, un milionari que ha fet fortuna a l’Àfrica. La seva vida transcorre plàcidament entre viatges a llocs exòtics i sopars de luxe amb la família política. Tot canvia quan, a la Rivera Francesa, coneix el Coronel Cuthbert Clay, un home culte i carismàtic. Però hi ha una cosa que no sap: Clay és un mestre de la disfressa, un estafador professional disposat a apoderar-se de la fortuna de Vandrift. Clay els seguirà a través de tres continents i, sota identitats diferents, els enganyarà una vegada rere l’altra. Un milionari africà retrata a la perfecció l’Anglaterra de finals del segle XIX, totalment dependent de les seves colònies. A la novel·la, Grant Allen, conegut per les seves idees liberals, en fa una crítica subtil sense comprometre l’entreteniment. El Coronel Clay, considerat el primer criminal protagonista de la ficció occidental, es guanya el nostre afecte i ens fa passar pàgina rere pàgina per saber quina s’empescarà per aconseguir el seu objectiu. A mesura que avança l’acció, la fina línia entre el bé i el mal es difumina. Arribats a l’última pàgina, no podem evitar preguntar-nos: qui és veritablement l’estafador?

Bitter – Akwaeke Emezi

Aquesta novel·la tan oportuna i captivadora —de l’escriptora de la finalista al National Book Award i del Premi Llibreter, Mascota— explora el poder del jovent, la protesta i l’art.

Germanes fatals – Terry Pratchett

Germanes Fatals pertany als llibres de les bruixes i és a grans trets un homenatge a la tragèdia Macbeth de William Shakespeare, a la vegada que una crítica audaç i divertida al poder polític. Les bruixes no són gregàries per naturalesa i, certament, no tenen líders. La Iaia Ceravellarda era la més estimada de les líders que no tenien. Però fins i tot ella va descobrir que entremetre’s en la política reial era molt més difícil del que alguns dramaturgs podrien fer creure…

 


Equip tècnic


L’equip tècnic està encapçalat per l’entrenador, però en realitat és un grup de gent fonamental per l’èxit de l’equip. Ells són la clau de la inspiració, de la germanor. Us proposem un seguit de llibres que conviden a reflexionar i ens ajuden a millorar com a persones i com a lectors:

Stalingrad i L’Oucomballa – Llibert Ferri i Teresa Ferri

A finals de l’estiu del 2019, Llibert i Teresa Ferri passegen per Berlín, sota la coberta de vidre del Mall, a pocs metres d’on hi havia la cancelleria nazi. Cap dels dos sap que serà l’últim viatge que faran junts. Ja de nou a Barcelona, comença un nou trajecte enmig de la incertesa dels diagnòstics mèdics, que acaba en dol el maig del 2021, quan la leucèmia s’emporta la Tere. En aquests vint mesos, els germans Ferri travessen moltes barreres físiques i emocionals, entremig d’anades i vingudes a l’Hospital del Mar. En paral·lel, el Llibert va donant forma en el seu interior a una crònica intimista teixida amb el seu diàleg amb la Tere. Stalingrad i L’Oucomballa és una conversa fora del temps, sobre el passat i el present. Una narració que busseja en els orígens familiars dels germans, i que s’escampa pels carrers de Barcelona, Berlín, Roma i sobretot Nova York, on una resplendent Audrey Hepburn es transforma davant l’aparador de Tiffany en el símbol del desconsol que provoca la mort i també en el record dels moments més plens de llum i de vida.

Guia gramatical de llenguatge no binari – Projecte dirigit per Jun Moyano

El llibre parteix de la base que les persones no-binàries és imprescindible que puguin utilizar la seva llengua, i també que les llengües no siguin tractades com a sistemes gramaticals estàtics, sinó com un reflex viu i canviant de qui les parla i les estima, per a qui són una llar.

Karl Marx. Biografia intel·lectual i política. 1857-1883 – Marcello Musto

Un llibre profundament innovador, basat en inèdits i manuscrits poc coneguts del filòsof alemany, que revela un pensador i un revolucionari molt diferent de com l’han retratat crítics i seguidors durant molt de temps.

Cap al tard – Santiago Rusiñol. Dramatúrgia de Ramon Madaula

Assegut en un cafè, acompanyat al piano pel seu amic Erik Satie, Santiago Rusiñol ens explica qui és. «Soc esclau de lo que fuig.» Aquesta frase resumeix molt bé l’autèntic Rusiñol, que va passar una vida intentant dominar l’intangible, intentant abraçar l’ideal tant en l’art com en la vida, una vida intensa, però també plena de frustracions.

Absències i pèrdues – Yayo Herrero

Amb la lucidesa, el rigor i la solvència que l’han convertit en tota una referència europea de l’ecofeminisme, Yayo Herrero ens ajuda a entendre el món actual i combatre els monstres que ens amenacen. Però no des de la paràlisi, sinó al contrari: des de la responsabilitat, el valor i l’esperança de passar a l’acció.

 

Dit això, només ens queda desitjar-vos que gaudiu de l’espectacle literari que us proposem. Hem posat el millor que tenim sobre el terreny de joc; ara falta que el vostre escalf els faci brillar. Perquè literatura i futbol poden anar de la mà.