Una anàlisi i una reflexió sobre la censura, la repressió de la dissidència i la criminalització de la protesta i de la pobresa.
Aquest llibre neix de la preocupació personal de les autores pel creixement de les sancions i penes relacionades amb els drets a la llibertat d’expressió, de manifestació i d’informació. L’obra exposa i denuncia el marc legal que empara la censura a l’Estat espanyol, agreujat per l’aprovació de la llei mordassa i l’enduriment del Codi Penal el 2015.
Alguns dels casos més coneguts dels últims anys ━Valtònyc, Altsasu, els presos polítics catalans, Pablo Hasél, La Insurgencia, Strawberry, o Cassandra, entre molts altres━ i d’altres menys coneguts però igualment importants serviran d’exemple d’aquestes males pràctiques i de com la censura i la repressió poden afectar-nos de forma insospitada.
Aquesta activitat repressiva ha trobat resposta, afortunadament, en la societat: des de l’activitat de les organitzacions que lluiten contra aquesta llei i les seves aplicacions, com el Centre Irídia, No Callarem, No Somos Delito, Amnistia Internacional, la Plataforma en Defensa de la Libertad de Información, Greenpeace…, fins a les diverses reaccions i formes d’organització contra la censura de diferents col·lectius en forma de manifest, manifestació, caixes de resistència, cançons i campanyes.
Tu, calla és una anàlisi i una denúncia de l’actual estat de la censura i la repressió a Espanya i una reflexió sobre les fatals conseqüències d’aquestes polítiques: criminalització de la protesta i de la pobresa, desmobilització, autocensura i servitud d’informació.
Què en diuen
Tu, calla!, oportú i valuós.
Però Tu, calla! és més directe. Tres síl·labes que ens percudeixen en el cervell i repercuteixen en les nostres reaccions. El llibre neix d’aquesta percussió tan contemporània i busca la complexa repercussió que té la cita inicial de Chomsky: “Si no creiem en la llibertat d’expressió per aquells a qui menyspreem, no creiem en ella en absolut”. Huerga & Busquets situen l’origen del llibre en un context d’involució de drets, vehiculada en la llei Mordassa del 2015. En aquest marc, documenten una tirallonga de casos. Hi ha hagut milers de sancions subjectives, pràcticament impossibles de recórrer, sempre a opositors de l’Estat des de llenguatges diversos: cantants, artistes, escriptors, opinadors, periodistes, humoristes … La protesta ha estat tan criminalitzada com la pobresa. L’assaig analitza la reforma del Codi Penal de 2015, que eleva les penes per enaltiment del terrorisme quan ETA ja entrava en la fase terminal. S’hi recull el marc jurídic que contextualitza aquesta pèrdua de drets, però és amb els casos concrets que capim la magnitud de l’operació. La presumpta liquiditat de l’Estat modern es solidifica, es torna rocós.
Enmig del remolí de les polèmiques més absurdes i dels càstigs més cruels, és d’agrair el que han fet Laura Huerga, editora de Raig Verd, junt amb Blanca Busquets, a ‘Tu, calla!’, un assaig que aborda la criminalització de la llibertat d’expressió i manifestació al nostre país
El llibre és una aportació clara, endreçada i documentada que vol obrir el debat sobre els límits de la llibertat d’expressió i alhora acaba defensant la “derogació de la llei mordassa, no només la seva reforma”, com s’ha començat a debatre al Congrés. També defensen “que es tiri enrere la reforma del Codi Penal del 2015, que es va omplir amb vaguetats i buits que permeten als jutges fer interpretacions en funció de la seva ideologia”, diu Huerga, que denuncia un biaix ideològic més permissiu amb l’extrema dreta i una “criminalització de la pobresa”.