Llegir en català - Novetats Llibres 2023

Novetats 2023

Any nou, lleixa nova! Quins són els llibres que donaran el tret de sortida a aquest 2023?

Us fem una llista de les novetats que podreu trobar aquest gener-febrer en català.

 

Narrativa estrangera

Nevada, d’Imogen Binnie (L’Agulla Daurada): Clàssic de culte de la literatura queer, segueix la història d’una dona trans que s’embarca en un viatge a través dels Estats Units.

Un lloc per a en Mungo, de Douglas Stuart (1984): Relat sobre el significat de la masculinitat i la violència contra els qui no hi encaixen.

Flush. Una biografia, de Virginia Woolf (L’Avenç): Un text aparentment lleuger que amaga qüestions sobre la diferència i el combat de Woolf per un lloc per a les dones.

Petits parts, de Rivka Galchen (Amsterdam): Un llibre divertit, profund i actual sobre els nadons i el seu efecte descomunal en la vida de les mares.

Neguit permanent, de Tsitsi Dangarembga (L’Agulla Daurada): Una de les obres més significatives de la literatura africana del segle XX, segons el New York Times.

Cases en el crepuscle, d’Eduard von Keyserling (El Cercle de Viena): Una tempestuosa història d’amor en l’ocàs del món aristocràtic bàltic.

Noia, 1983, de Linn Ullmann (Les Hores): Una exploració sobre el poder dictatorial de la memòria endinsant-se en les complexes capes de records i oblits.

Dominicana, d’Angie Cruz (L’Agulla Daurada): Un retrat vital de l’experiència de l’immigrant i la història atemporal de la majoria d’edat d’una jove que troba la seva veu al món.

Demà i demà i demà, de Gabrielle Zevin (Periscopi): Dissecciona el projecte d’èxit i fracàs de dos amics, que triomfen de seguida en el negoci dels videojocs.

Els trenta-nou esglaons, de John Buchan (Clandestina): Una novel·la que no dona treva ni al protagonista ni al lector, i que Alfred Hitchcock va convertir en un dels seus grans clàssics.

Vindrà un altre hivern, de Massimo Carlotto (Crims.cat): Novel·la negra que gira al voltant d’una parella de l’alta burgesia que és assetjada a la casa pairal on s’ha traslladat.

L’home que va caure a través de la terra, de Carolyn Wells (Clandestina): Redescobrim una autora que va seduir amb les seves trames els lectors nord-americans als inicis del segle XX.

Terra inestable, de Claire Fuller (Les Hores): Una història de resiliència i esperança, de sensellarisme i de dificultats, d’amor i supervivència,  en el món rural del s.XXI

El fill del perruquer, de Gerbrand Bakker (Raig Verd): El multipremiat escriptor publica nova novel·la després de deu anys de silenci. Aclamada per la crítica i el públic, es perfila per reclamar el seu lloc com a la seva millor obra.

 

Narrativa catalana

Sempre tindré París, d’Àngel Quintana (L’Avenç): Un jove deslliurat de fer el servei militar aprofita l’ocasió per fer una estada d’un any a París que el marcarà per sempre.

Un pianista a un celler, Muriel Villanueva (Sembra llibres): Radiografia de tota una època de grans canvis a través dels ulls d’una família pagesa. Una novel·la que balla entre l’actualitat i els anys de la Guerra Civil.

La quarta noia per l’esquerra, d’Andreu Martin (Crims.cat): Torna un dels autors preferits de novel·la negra i policíaca. Ambientada a la Barcelona dels anys vint.

El triomfador, de Joan Jordi Miralles (Les Males Herbes): Una història dura i trepidant que qüestiona els valors depredadors dels esports d’elit.

Arxipèlag, de Guillem López (Mai Més): Una fantasia d’emergència social ambientada a València.

Una història és una pedra llançada al riu, de Mònica Batet (Angle): A cavall entre la tradició oral i la literària, de la guanyadora del premi Nollegiu 2019.

Noceà, de Ricard Efa (Mai Més): Una distòpia que parteix d’un augment del nivell del mar que ha desfigurat Europa.

La casa dels caps de setmana, de Marta Pasqual (Empúries): Una història coral sobre tres generacions de dones que pateixen en silenci.

La taca, Laia Asso (Sembra llibres): Una història que transcorre entre generacions i classes socials per parlar-nos  de maduresa i dol, però també de les ganes de viure.

 

Narrativa fantàstica i de ciència-ficció

Els caiguts, d’Ada Hoffmann (Chronos): Una novel·la que posa el focus en la lluita dels protagonistes contra la tirania dels Déus en un planeta Jai corromput per les forces
Externes.

El messies de Dune, Frank Herbert (Duna): L’esperada continuació de la sèrie ‘Dune’.

Cercallums, de Peter F. Hamilton i Gareth L. Powell (Chronos): Una història que barreja fantasia i ciència-ficció d’alta volada, un cant a l’amor i l’amistat que traspassa els límits de l’espaitemps.

Pregària per als tímids com els arbres, Becky Chambers (Mai Més): Fantasia i tradició es fusionen en una novel·la de recerca existencial.

El meravellós Maurice i els seus rosegadors il·lustrats, de Terry Pratchett (Mai Més): Una nova història al Discmón de Terry Pratchett.

La nit de l’esvàstica, de Katharine Burdekin (Duna): Una distòpia històrica que parteix de la idea que l’Eix feixista va guanyar la Segona Guerra Mundial.

 

Literatura juvenil i per a adults joves

Guia màgica d’autodefensa amb galetes, T. Kingfisher (Indòmita): Guanyadora de diversos premis, és una fantasia atípica i divertida que es pregunta de quina pasta estan fets els herois.

Elatsoe, Darcie Little Badger (Indòmita): A través del poder de parlar amb els morts, l’Elatsoe descobrirà què li va passar realment al seu cosí. Finalista de diversos premis.

Alçar el vol, Antonio Ferrara (Sembra llibres): El guanyador del Premi Andersen desenvolupa una història sobre les gàbies físiques i mentals on vivim durant l’adolescència.

Patina, Jason Reynolds (Sembra llibres): Considerat com un dels millors llibres per a joves de l’any pel New York Times, la segona entrega de la multipremiada sèrie Track ens parla de classisme i racisme.

Hard Land, Benedict Wells (Les hores): Un estiu intens per a un adolescent, en el que un fet inesperat l’obligarà a créixer i descobrir qui és ell. Guanyadora del Premi alemany de narrativa juvenil 2022.

 

Reculls de relats

Sexe Fora de norma (gelats), de diversos autors (Raig Verd): El Premi de Literatura Eròtica Feminista, recull tretze històries que parlen d’una sexualitat diversa i inclusiva al voltant d’una mateixa temàtica: sexe sense penetració.

Un metge rural, de Franz Kafka (L’Avenç): Inclou les millors narracions de l’autor txec i un dels pocs llibres que Kafka volia preservar.

Les dotze direccions del vent, d’Úrsula K. Le Guin (Raig Verd): Un recull il·lustrat amb alguns dels millors contes d’Ursula K. Le Guin, escollits i prologats per l’autora.

La glàndula d’Ícar, d’Anna Starobínets (Mai Més): Les històries d’Anna Starobínets no són ni ciència-ficció ni realisme màgic, sinó que combinen elements d’ambdós gèneres.

 

No ficció

La profunditat de les butxaques, Josep Lluís Micó (Saldonar): Un llibre que entrecreua dues històries que uneixen València i els Estats Units.

La feina d’una vida. L’experiència de ser mare, Rachel Cusk (Les Hores): Relat trepidant, commovedor i honest sobre l’experiència de Rachel Cusk amb la maternitat.

El naixement de la nostra força, Victor Serge (L’Agulla Daurada): Novel·la autobiogràfica que narra la història de dues ciutats, Barcelona i Petrograd, i dues revolucions, una llibertària i l’altra comunista, una perduda i l’altra guanyada.

El primer home, Albert Camus (Raig Verd): L’autobiografia pòstuma del premi Nobel de Literatura Albert Camus.

Almenys ho vas intentar, Akash Kapur (Saldonar): La recerca de la utopia a Auroville, una història d’amor i de mort.

Maria Antonieta, Stefan Zweig (L’Altra Perifèria): Zweig presenta, d’una manera amena i fluida, el relat del final de la monarquia francesa.

L’home dalt del pont, Günther Anders (Club Editor): Diari del pensador que dona voltes a la idea que des de la bomba atòmica d Hiroshima un sol botó pot posar en perill tots els éssers vius de la Terra.

De viatge pel país de la sang, Per Nyholm (Saldonar): La crònica de la Ucraïna democràtica que la Rússia de Putin vol annexionar-se.

 

Assaig

El feminisme és per a tothom, bell hooks (Tigre de Paper): Una introducció breu i accessible que exposa la naturalesa del feminisme i la seva promesa positiva d’eliminar el sexisme, l’explotació sexista i l’opressió.

El moviment de dones del Kurdistan, Dilar Dirik (Tigre de Paper): Mentre que proliferen imatges impactants de dones kurdes en uniforme de combat, continua sense haver-hi un coneixement real dels principis democràtics, feministes i ecologistes d’aquest moviment.

Manuscrits econòmico-filosòfics, Karl Marx (Tigre de Paper): Porta d’accés al pensament del filòsof, que hi conquereix una pràctica nova de la filosofia com a «crítica de l’economia política».

El codi del capital, Katharina Pistor (Saldonar): Explica com es crea el capital a porta tancada i per què aquest fet poc conegut és un dels principals motius de l’ampliació de la bretxa de riquesa entre els titulars del capital i la resta.

Les hores han perdut el rellotge. La nostàlgia com a arma política, Grafton Tanner (Tigre de Paper): Grafton Tanner rastreja l’ascens de la nostàlgia al segle XXI, explotada per unes elits poderoses en benefici propi.

Seixantisme. L’esclat cultural català dels 60, Marta Vallverdú i Borràs (L’Avenç): Repàs dels moviments i fenòmens col·lectius que reflecteixen l’embranzida que agafà la cultura catalana durant la dècada dels 60.

Contra la sostenibilitat, Andreu Escrivà (Sembra llibres): Una compilació necessària i urgent d’autoenganys, entrebancs i llocs comuns que ens impedeixen avançar en el camp de la sostenibilitat.

L’espectacle de la pena de mort, Joan de Déu Domènech (L’Avenç): Domènech evoca tots els aspectes de les execucions públiques amb pretensions exemplaritzants del poder amb una documentació detallada i un estil ple de color i vivesa.

 

Poesia

Essencial Bukowski, Charles Bukowski (LaBreu): Aquesta antologia és esencial per entendre i per conèixer Bukowski, i fi podem disposar en llengua catalana d’aquest escriptor imprescindible de les lletres nord-americanes.