La dècada dels quaranta del segle xx és una de les més sinistres de la història de Grècia, i també de la humanitat. Iannis Ritsos la va viure en carn viva, amb dolor i compromís.
La dictadura de Ioannis Metaxàs, l’Ocupació durant la Segona Guerra Mundial, el posterior alliberament del país i el desencadenament de la Guerra Civil marquen la trajectòria personal, política i creativa del poeta.
Els versos antologats a Poemes de resistència ressegueixen el fil de la història de Grècia des del punt de vista excepcional de Ritsos. A part del testimoni històric que incorporen, tenen un gran interès per la diversitat de sentiments que presenten i per les maneres de modular-los.
Des de la desolació i la inhumanitat dels primers poemes escrits durant l’Ocupació, passant per l’exaltació èpica, plena d’imatges esclatants, de Grecitat i La senyora de les vinyes, fins a la reflexió humil i humana de La cassola renegrida i la sàvia contenció dels Parèntesis, aquest llibre aplega una mostra del millor que va donar el geni poètic de Ritsos durant una de les èpoques més difícils de la seva vida i de la de tot el poble grec.