Llegir en Català també per als joves

protagonistajove

 

Dos títols publicats per segells de l’associació d’editorials independents “Llegir en Català” opten al Premi Protagonista Jove 2016 que organitza el CLIJCAT.

 

Dues obres avalades per la crítica internacional han estat seleccionades per a la 21a edició del Premi Protagonista Jove: Les pereres fan la flor blanca, de Gerbrand Bakker, editat per Raig Verd, en la categoria de 15-16 anys; i Un monstre em ve a veure, de Patrick Ness, editat per Sembra Llibres, en la categoria de 13-14 anys. L’objectiu d’aquest guardó és estimular la lectura d’imaginació en els nois i noies. Els títols finalistes han estat seleccionats per una comissió d’experts en literatura per a joves i pretén aconseguir que el major nombre possible de joves llegeixin els llibres seleccionats als centres educatius, les biblioteques i els clubs de lectura. Són els joves mateixos els qui faran de jurat.

 

Gerbrand Bakker va guanyar l’any 2012 el Premi Llibreter amb la novel·la A dalt tot està tranquil. Ara, amb Les pereres fan la flor blanca, traduïda per Maria Rosich, el prestigiós autor holandès ens presenta la història dels bessos Klaas i Kees i el seu germà petit Gerson. Junts, juguen sovint a «Negre», un joc en què la regla principal consisteix a no obrir els ulls. Un dia, en Gerson perd la visió en un accident de cotxe, i es veurà obligat a jugar a «Negre» la resta de la seva vida. Serà capaç d’adaptar-se a la seva nova vida amb l’ajuda del seu gos? La vida també ha canviat considerablement per al seu pare i els seus germans. Però el que no canvia mai és la calidesa de la família. Gerbrand Bakker ens explica aquesta commovedora història a través de tres perspectives diferents, la dels bessons, la d’en Gerson i la del gos.

 

De la seva banda, el primer títol de Patrick Ness traduït al català, Un monstre em ve a veure, ens arriba traduït per Ferran Ràfols i precedit d’una llarga llista de reconeixements internacionals. La novel·la presenta la història de Conor, un adolescent que pateix bullying i que ha de fer front a la mort imminent de la mare amb un món paral·lel de fantasia. Conor es desperta a mitjanit i es troba un monstre a la finestra. Un monstre diferent, antic i salvatge que busca el més perillós de tot: la veritat. A l’octubre s’estrenarà la pel·lícula que ha dirigit Juan Antonio Bayona basada en la novel·la, amb Liam Neeson i Sigourney Weaver en papers protagonistes. Sembra Llibres ja va tenir un títol finalista en l’anterior edició del Premi Protagonista Jove: Córrer sense por, de Giuseppe Catozzella.

 

Aquestes dues novel·les són una bona mostra d’obres transversals, capaces de seduir per igual diverses generacions, i que poden llegir tant lectors adults com joves. Obres recomanables a qualsevol edat. A la web Llegir en català s’hi recullen molts més títols amb aquestes virtuts. Us convidem a conèixer-ne el catàleg!