Madurar a Karhide

Madurar a Karhide és un relat eròtic ambientat a Gethen, el planeta de la coneguda novel·la La mà esquerra de la foscor. La història segueix l’adolescent Sov Thade i el seu pas a l’edat adulta que dona títol al relat. A Gethen els humans no tenen gènere definit: durant vint dies experimenten la fase somer en gèner no binari, seguits d’uns quants dies d’activitat sexual on poden triar el gènere.

«El rei estava embarassat» de La mà esquerra de la foscor és una de les frases més famoses de la literatura de Le Guin. Quina és la primera pregunta que es fa quan neix un bebè? L’autora planteja un món on el gènere no determina el nostre present ni el nostre futur i proposa temes com l’adolescència, el consentiment, els canvis hormonals, la diversitat sexual i de gènere amb naturalitat i llibertat.

Què en diuen

Al principi, el corrent literari dominant marginava la seva obra. Llavors, ella va transformar el corrent literari.

Le Guin, encara més que Tolkien, ha fet créixer la fantasia fins a l’alta literatura.

És dolorosament i desconsoladament humà. És tendre i, de vegades, lleig, i si no ens hi veiem a dins, és només perquè no mirem. Això, sumat a la prosa sublim i les habilitats magnífiques de Le Guin, és motiu per enamorar-se d'aquest llibre.

El que fa única a Le Guin és la magnitud i la complexitat de la seva mirada: aquesta dona té literalment el cosmos al cap.

Una figura imponent en la ciència ficció i la fantasia.

Ursula Le Guin és una química del cor.

Evocadora, amb una textura rica i escrita líricament, és una lectura imprescindible per als fans de Le Guin.