Ara per #nadalLeC, llibres de Llegir en Català
Arriba Nadal. Són uns dies, sens dubte, assenyalats en el calendari dels millors lectors. És per això que, ara que tots tenim al cap fer una visita a la nostra llibreria, us volem demanar que compreu, regaleu, recomaneu i, sobretot, llegiu els llibres que publiquem les editorials de l’associació Llegir en Català. Som aquell grup d’editors que molts anomenen “independents”, d’altres “petits” i, fins i tot, “independents i petits”.
Sempre pendents de no perdre de vista els vostres gustos, lectors, i d’oferir-vos llibres de qualitat, ben treballats i ben escrits, atractius a la vista i a tots els altres sentits, volem suggerir-vos uns quants títols perquè els tingueu en compte quan escolliu les vostres lectures nadalenques. Aquí els teniu:
Charles Dickens, Una història de dues ciutats
Un viatge historicoliterari apassionant entre Londres i París. La novel·la més venuda de tots els temps!
Un veritable tractat sobre la individualitat i les relacions humanes, una breu obra immensa.
Svetlana Aleksiévitx, Temps de segona mà. La fi de l’home roig
El primer llibre en català de la guanyadora del Premi Nobel de Literatura d’enguany. Un llibre on pots escoltar les veus de les persones que van viure el canvi sobtat del comunisme al capitalisme i les seves conseqüències.
Dues històries d’amor i d’injustícia lligades entre sí. Dues formes de llegir el mateix llibre que parla de la feminitat, la sexualitat, l’art i l’activisme amb una intel·ligència magistral. Guanyadora dels premis Goldsmith, Baileys i Costa.
Jordi Borràs, Desmuntant Societat Civil Catalana
Un relat documentat, rigorós i valent per conèixer de primera mà Societat Civil Catalana, per saber qui són, què oculten i què fan per impedir la independència de Catalunya.
Xavier Vernetta, Qui em vol fer mal?
Novel·la negra protagonitzada per la Lina Torres. És policia, però es veu incapaç de descobrir qui ha assassinat en Fabrizio, el seu promès. Haurà de ser el mateix assassí qui trobi la Lina i li recordi que de vegades val més no conèixer qui et vol fer mal.
Àfrica Ragel, Quan em vinguin a buscar
Dos protagonistes envoltats per l’ambient fabril de la segona revolució industrial; un, indignat per les condicions deplorables en què viuen els treballadors de les fàbriques, l’altre, obsessionat en perfeccionar la tècnica de l’execució i dignificar la feina del botxí. La història d’una execució, de la víctima i del botxí.
Joni D., La torre de la Serra
Una partida de maquis arriba a la torre de la Serra, un grup autònom es prepara per una acció armada, un inspector franquista segueix la pista dels subversius, un jove ha de creuar la frontera cap a l’exili, històries que són la nostra historia, la resistència al poder que arriba fins avui dia.
Feliu Ventura, Com un record d’infantesa
El cantautor Feliu Ventura debuta en la narrativa amb una reveladora novel·la que, ressenguint el fil d’un secret familiar dle protagonista, enllaça les lluites populars de Xile i casa nostra amb la figura d’Ovidi Montllor.
Wu Ming, Cantamapes
L’atles subversiu de llocs i histories curioses dels Wu Ming, referent europeu de la literatura compromesa, ens convida a reflexionar sobre la guerra o el racisme, però també sobre les esperances del món en què vivim.
Mohsin Hamid, L’integrista reticent
A través d’un monòleg vertiginós, el narrador exposarà les claus que expliquen la fractura actual entre Orient i Occident. L’integrista reticent és un terratrèmol literari que reflexiona sobre l’encaix de les arrels al món actual.
Szilárd Borbély, Els desposseïts
La mirada transparent d’un infant reconstrueix la història de la seva família i la de l’Hongria de mitjan segle XX. Narrada amb cruesa, Els desposseïts ens confronta amb el patiment dels que viuen exclosos de la societat, atrapats en una situació desesperada. Aquells que no tenen res, a qui se’ls nega fins i tot la dignitat.
Mònica Batet, Neu, óssos blancs i alguns homes més valents que els altres
En un país àrtic que pateix un fenomen anomenat la Gran Nevada, una noia jove és deixada a casa de l’avi patern perquè els seus pares han d’exiliar-se. Amb els anys, la noia anirà entenent aquella fugida precipitada i la vinculació del seu pare amb un moviment que alimenta la resistència al règim dictatorial.
Antònia Carré-Pons, És l’amor que mou el cel i les estrelles
A la Biblioteca Vaticana una paleògrafa descobreix uns folis que revelen un seguit d’enigmes sobre l’Espill, l’obra insigne del valencià Jaume Roig. L’estrany relat li permetrà saber quin va ser el dificultós periple que va fer l’Espill des de la València del segle XV fins que va trobar repòs a les lleixes vaticanes
Josep Torrent, La noia que fa vint mesos que és a la presó
El judici està a punt de començar: una sala atapeïda, periodistes a dojo, una magistrada, un fiscal contundent, un advocat inexpert, uns membres del jurat ben exigents i tot un guirigall de gent encuriosida en un plet després d’any i mig d’investigacions i proves.
L’autor narra uns esdeveniments que succeeixen el 2003, just abans de la inauguració del Fòrum de les Cultures i en el moment en què, a la ciutat de Barcelona, s’està produint el traspàs de competències de la Policia Nacional als Mossos d’Esquadra. L’inspector Crespo, que ha de resoldre un darrer cas d’assassinat que sembla estendre els orígens al seu propi passat.
Guillem Colom, Entre el caliu i la cendra. Memòries (1890-1970)
Entre el caliu i la cendra, és a dir, entre el foc jovenívol, físicament i psicològicament intens, allà on l’empenta agosarada substitueix la manca de riquesa vivencials, i com a contrapartida, la cendra tardoral, el foc colgat, on s’hi amuntega la saviesa dels anys.
Gonçalo M. Tavares, Històries falses
En aquestes peces breus escrites amb mestria, Gonçalo M. Tavares, rescata les figures secundàries vinculades als grans personatges que varen tenir una especial incidència en la història de la filosofia.